Volledig scherm
Technische Universiteit, TU/e. © ANP XTRA

Weer studentenstop op TU in Eindhoven

EINDHOVEN - Voor de helft van alle vijftien opleidingen aan de TU/e dreigt een studentenstop. Het aantal aanmeldingen is dermate groot, dat de universiteit nu ingrijpt om de kwaliteit van het onderwijs overeind te houden.

De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) kondigde vorig najaar reeds een numerus fixus per 1 september 2018 aan voor technische informatica, biomedische technologie, technische bedrijfskunde en industrieel ontwerp. Daar komen een jaar later mogelijk ook de studies elektrotechniek, werktuigbouwkunde, natuurkunde en bouwkunde bij.

Voorzitter Jan Mengelers van het College van Bestuur van de TU/e schrijft dat in een vrijdag verstuurde brief aan 'stakeholders' als de minister van onderwijs Jet Bussemakers en groot-industriëlen in Zuidoost-Brabant. ,,De maatregel is nodig om een goede kwaliteit van het onderwijs te kunnen blijven waarborgen", zegt Mengelers desgevraagd.

Quote

Om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen, begrenzen we de groei voorlopig op zo'n 13.000 studenten.

Bestuursvoorzitter Jan Mengelers

De bestuursvoorzitter betreurt de maatregel. De vraag van het bedrijfsleven is namelijk twee keer zo groot als de technische universiteiten kunnen leveren. Philips-baas Frans van Houten zei vrijdag in deze krant dat een nieuwe studentenstop van de TU/e het bedrijfsleven in de problemen brengt. ,,Maar ik sta voor een kwalitatief goede universiteit", stelt Mengelers.

Aanmeldingen
De TU/e is de afgelopen jaren fors gegroeid. Vijf jaar geleden telde de universiteit nog 7500 studenten, in het lopende studiejaar zijn dat er 10.766. Tijdens de net afgelopen inschrijvingen blijkt dat de studentenbevolking op de campus met circa 10 procent verder groeit. Als de TU/e geen maatregelen neemt, komt het instituut over drie jaar op 15.000 studenten uit.

,,We kunnen deze forse groei niet aan met de huidige financiering van de rijksoverheid", zegt Mengelers. ,,Om de kwaliteit te kunnen blijven garanderen, begrenzen we de groei voorlopig op zo'n 13.000 studenten." Om dat te bereiken is de tweede studentenstop nodig, betoogt de bestuursvoorzitter.

Mengelers hoopt dat het nieuwe kabinet extra geld vrijmaakt voor de vier technische universiteiten in het land. Een noodbrief van die strekking ging eerder dit jaar hand-in-hand met de mededeling dat er een studentenstop zou komen voor technische informatica, biomedische technologie, technische bedrijfskunde en industrieel ontwerp.

,,We kondigen de mogelijke tweede tranche studentenstops nu aan, om niet een jaar extra vertraging op te lopen", zegt Mengelers. ,,Als we tot het najaar wachten, als de officiële cijfers van de nieuwe eerstejaars beschikbaar zijn, lopen we vertraging op."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven