Weer zes mannen uit Eindhoven opgepakt na rellen tijdens demonstratie Kick Out Zwarte Piet

videoEINDHOVEN - De politie heeft dinsdagochtend zes Eindhovenaren gearresteerd die mogelijk betrokken waren bij de wanorde die ontstond tijdens de intocht van Sinterklaas op het Catharinaplein in Eindhoven. Zij worden verdacht van openlijke geweldpleging.

Zaterdag 17 november hield de groep ‘Kick Out Zwarte Piet’ (KOZP) voor de kerk een vreedzame demonstratie, maar vreedzaam verliep die allerminst. De leden werden door tegendemonstranten bekogeld met eieren en bierblikjes. De politie greep daardoor vroeg in.

De leden van KOZP hielden zich netjes aan de gemaakte afspraken en demonstreerden op correcte wijze. Die zaterdag werden zes personen gearresteerd voor het gooien van eieren. Vier van hen werden diezelfde dag naar huis gestuurd, twee anderen werden de dag daarna in vrijheid gesteld.

Nu zijn er dus opnieuw aanhoudingen verricht, voortgekomen uit een strafrechterlijk onderzoek onder leiding van het Openbaar Ministerie. Daarvoor werden camerabeelden nagetrokken. Het gaat om zes Eindhovenaren tussen de 21 en 32 jaar oud. Ze zitten voorlopig vast voor verhoor en nader onderzoek. De politie sluit niet uit dat er later nog meer verdachten aangehouden worden.

Jorritsma

Burgemeester Jorritsma van Eindhoven merkte destijds op dat er een grens werd overschreden: “In Nederland mag iedereen in vrijheid zijn mening uiten. Dat hebben we als bevoegd gezag bij de vereniging KOZP ook gefaciliteerd. De aanvraag ging over een vreedzame demonstratie, daar zijn afspraken over gemaakt en daar heeft KOZP zich ook aan gehouden. Maar eerlijk gezegd kon van een vrije meningsuiting nauwelijks sprake zijn door het zeer intimiderende gedrag van een heel grote groep agressieve, onaangekondigde hooligans. Scheldpartijen, beledigende spreekkoren, ophitsen, het gooien van eieren.”

Volledig scherm
De demonstratie van de groep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) liet zaterdag 17 november uit de hand. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7823 stemmen