Volledig scherm
Niet alleen in Eindhoven maar in elf steden gingen ‘gele hesjes’ de straat op, zoals hier in Arnhem. © Marc Pluim

Weinig animo voor demonstratie gele hesjes in Eindhoven


EINDHOVEN – In Eindhoven demonstreerden zaterdagmiddag enkele tientallen ‘gele hesjes’. Het protest startte rond 13.00 uur op het Stadhuisplein en voerde door het stadscentrum richting 18 Septemberplein, terwijl er ‘Weg met Rutte’ en ‘Power to the people’ werd geroepen.

Met de demonstratie werd gehoor gegeven aan een oproep via de facebookgroep Gele Hesjes NL. Hierop werden mensen gevraagd aan te sluiten bij de demonstraties die zaterdag in elf Nederlandse steden plaatsvonden. Animo om te betogen ontbrak blijkbaar nogal, want in alle steden was de opkomst beperkt, alleen Amsterdam en Rotterdam hadden een opkomst van zo’n 200 demonstranten.

De betogingen zijn over komen waaien uit Frankrijk. Daar wordt vooral in Parijs geprotesteerd tegen de groter wordende kloof tussen arm en rijk, de brandstofprijzen en president Macron. Maar in tegenstelling tot de demonstraties in Frankrijk waar de opkomst vele malen groter is en de felle protesten steeds ontaarden in geweld en arrestaties, verliepen de protestmarsen in Nederland zonder misstanden.

Marrakechpact

De Nederlandse protestbeweging richt zich tegen de regering Mark Rutte III, die volgens de ‘gele hesjes’ moet aftreden. Verder pleit de groep onder meer voor betaalbare zorg, toegankelijk onderwijs, armoedebestrijding en de aanpak van onrecht. Een apart punt is het protest tegen het ‘Marrakechpact’ waar maandag 10 en dinsdag 11 december op een topconferentie in Marrakesh door de lidstaten van de VN over gestemd moet worden. Het pact (feitelijk een samenwerkingsovereenkomst) is gericht op het werken aan een gezamenlijke oplossing voor het migratieprobleem in het Westen. Zo staan in het pact de rechten van migranten en de omgang met migranten beschreven. De bedoeling van het pact is om de migratie op een ordelijke manier te laten verlopen.

Na de vluchtelingencrisis van 2015 stelden de lidstaten van de Verenigde Naties (VN) vast dat de internationale migratie hun boven het hoofd was gegroeid. Er was behoefte aan meer samenwerking en aan instrumenten om de trek van mensen in goede banen te leiden. Vervolgens werd op een speciale top in New York in september 2016 een Verklaring over Vluchtelingen en Migranten aangenomen door alle VN-lidstaten. Daar werd afgesproken eind 2018 een conferentie te houden over een op te stellen Global Compact. Die vindt nu komende maandag en dinsdag plaats in Marrakesh. Als een meerderheid van de lidstaten instemt met het pact wordt dit aangenomen. De demonstranten in Nederland zijn bang dat dit migratie zal bevorderen. Zij zijn tegen het Marrakechpact en willen een stop op buitenlanders.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9065 stemmen