Volledig scherm
Het regeerakkoord: Vertrouwen in de toekomst © ANP

Wel of geen impuls voor herindeling in Zuidoost-Brabant?

EINDHOVEN - Het provinciebestuur moet nu het voortouw gaan nemen bij herindeling van gemeenten, staat in het nieuwe regeerakkoord.  Maar CDA, VVD en D66 leggen die passage ieder op hun eigen manier uit.   

Komt nu dan eindelijk de weg vrij voor de grootschalige gemeentelijke herindeling waar Zuidoost-Brabant begin jaren negentig nog aan ontsnapte? Dat is nog maar de vraag. Want het ligt er maar net aan met welke bril op het nieuwe regeringsakkoord wordt gelezen. 

Voortouw

In het akkoord tussen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie staat namelijk dat het herindelingsproces helemaal van onderop laten lopen 'niet altijd een optimaal resultaat oplevert.' Volgens de nieuwe regering is een proces van herindeling gewenst voor gemeenten die afhankelijk zijn van gemeenschappelijke regelingen voor essentiële taken. 

En daarin zullen de provinciebesturen het voortouw moeten nemen, zo hebben de nieuwe regeringspartijen vastgesteld. Maar net zo als tal van andere passages in het regeerakkoord door de vier betrokken partijen verschillend uitgelegd of geïnterpreteerd worden, geldt dat ook voor deze alinea's.  

CDA

Voor voorzitter Inge van Dijk van de Brabantse afdeling van het CDA was deze passage in ieder geval direct aanleiding de telefoon te grijpen en haar partijgenoten in de Tweede Kamer om opheldering te vragen. ,,Ik vroeg me af of het op basis van deze passage de bedoeling is dat de wet gaat veranderen. Die indruk had ik namelijk wel. Maar dat blijkt niet zo te zijn. Er verandert niets." 

En dat stelt de Gemertse wel gerust. ,,Het CDA stond en staat op het standpunt dat wat lokaal kan ook lokaal moet. Als gemeenten niet meer in staat zijn zelfstandig te functioneren, dan is er niets op tegen dat ze een fusiepartner zoekt, of op zoek gaan naar manieren van bestuurlijke samenwerking. Maar waar wij mordicus tegen zijn is om dat van bovenaf op te leggen. Ik ga er ook van uit dat dit niet zal gebeuren."   

VVD

De Eindhovense burgemeester John Jorritsma denkt daar wat anders over. De VVD'er wees er begin dit jaar in een veelbesproken nieuwjaarsspeech al op dat hij voorstander is van grootschalige herindeling. 

De VVD'er vindt dat drie of vier gemeenten in Zuidoost-Brabant uiteindelijk genoeg is. Want daarmee krijgt Brainport Eindhoven de 'robuuste bestuurlijke slagkracht' die nodig  is. Verder maakt herindeling een einde aan het probleem waar veel kleinere gemeenten mee kampen, dat ze niet berekend zijn op de extra taken die ze er de laatste jaren van het Rijk bijgekregen hebben. 

,,Deze passage in het regeerakkoord kan het provinciebestuur net het zetje geven dat nodig is vaker en daadkrachtiger in te grijpen", reageert Jorritsma, namens Eindhoven al maanden in gesprek met Nuenen en Son en Breugel over de bestuurlijke toekomst van deze twee gemeenten. ,,Want dat ingrijpen is echt nodig. Aan een talmend provinciebestuur heeft niemand iets."   

D66

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings (D66) ziet de herindelingstekst in het regeerakkoord als een 'onderstreping van het belang van veerkrachtig bestuur en een steun in de rug voor het lopende proces', zo laat ze via haar woordvoerder weten. Voor het door haar in gang gezette herindelingsproces maakt het regeerakkoord geen verschil, stelt ze.   

Een woordvoerder van demissionair minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken wil nog niet vooruitlopen op de consequenties van het nieuwe regeerakkoord. ,,Eerst maar eens een nieuwe regering en een nieuwe minister. Dan zien we wel verder." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven