Volledig scherm
Taxi's voor het NS station in Eindhoven. © Vincent Wilke

Wellicht ook kort geding taxichauffeurs tegen Eindhoven

EINDHOVEN - Ruim 60 taxichauffeurs bereiden ook een kort geding voor tegen de gemeente Eindhoven. Ze willen dat het verplichte lidmaatschap van een taxi-organisatie van de baan gaat. 

Dat zegt Martijn Dörr van de Stichting Taxibelangen Regio Eindhoven. Vrijdag kondigde die al aan dat er een rechtszaak gestart wordt om de zogenaamde Toegelaten Taxi-Onderneming (TTO) tegen te houden. Na een vergadering maandagavond van kleine zelfstandige taxi-ondernemers is besloten ook een kort geding tegen Eindhoven te voeren. Zo willen de taxichauffeurs voorkomen dat de gemeentelijke regeling wel ingevoerd wordt per 1 september, terwijl de rechtszaak - de zogenaamde bodemprocedure - nog vele maanden gaat duren. 

Eindhoven wil dat taxichauffeurs zich per 1 september aansluiten bij een TTO. Ze moeten dan een cursus volgen. Alleen aangesloten leden mogen vervolgens mensen oppikken bij de taxistandplaatsen bij het station en op Stratumseind. Zij mogen ook de busbaan in de stad gebruiken.

Tot nog toe hebben zich volgens de gemeente 4 TTO's gemeld met in totaal 70 chauffeurs. Dat zijn waarschijnlijk grotere taxibedrijven die hun medewerkers inschrijven. Zo'n organisatie moet minimaal 15 leden hebben; dat kost dan 7500 euro. 

Op de juridische procedures wil de gemeente nog niet reageren. Wel kondigt de gemeentewoordvoerder aan dat Stadstoezicht na 1 september gaat controleren of niet-aangesloten chauffeurs gebruikmaken van de standplaatsen. Dörr zegt dat het aanspannen van een kort geding daarom noodzaak is. Wel is de stichting nog op zoek naar het geld om de advocaten te betalen. 

LEES OOK:

Taxi-ondernemers in verzet tegen beleid Eindhoven

In samenwerking met indebuurt Eindhoven