Burgemeester John Jorritsma met de welpen van scouting Dr. Albert Schweitzer.
Volledig scherm
Burgemeester John Jorritsma met de welpen van scouting Dr. Albert Schweitzer. © DCI media

Welpen bestaan honderd jaar, burgemeester Jorritsma van Eindhoven krijgt taart

EINDHOVEN- De welpen van scouting Dr. Albert Schweitzer in Acht hebben woensdagmiddag burgemeester John Jorritsma een taart aangeboden ter ere van het 100-jarig bestaan van de welpen.

Het was een symbolische taart. Een van vier piepschuimlagen in de kleuren groen, geel, blauw en rood, de kleuren van de nesten (groepen) van de Welpen. ,,Normaal zou je een taart bakken”, zegt Brigitt Kragtwijk, teamleider, maar wij zijn van het ‘anders doen’ en hebben deze taart gemaakt om een boodschap mee te geven aan de burgemeester.”

Leuk en belangrijk

Alle welpen hebben een boodschap op de taart geschreven. ,,De kinderen willen duidelijk maken hoe leuk en belangrijk ze scouting vinden en dat ze graag hier komen”, vervolgt Kragtwijk. Vince schrijft: ‘ik vind de welpen leuk, omdat je er veel van leert. En de leiding doet veel moeite voor je en dat vind ik aardig’. Michael vindt de zomerkampen gaaf.

Zelfs burgemeester Jorritsma is in zijn element als hij het scoutingterrein opkomt. Hij is zelf welp geweest, als bewijs heeft hij zijn petje, sjaal en verkennersboekje meegenomen. Voordat hij de taart in ontvangst neemt, bouwt hij enthousiast mee aan een grote houten schommel die de welpen met de leiding in elkaar zetten om vaardigheidsinsignes te verdienen.

Werken met kompas

Mees vindt het een uitdaging om aan de insignes te werken. ,,Ik heb al een insigne gehaald, ik kan met een kompas werken. Het knoopinsigne vind ik heel moeilijk.” Gelukkig heeft hij verlof van school gekregen om de burgemeester te ontvangen. ,,Het is superleuk, het komt niet vaak voor dat hij zomaar langskomt.” Het hele jaar vieren welpen, de leeftijdsgroep van zeven tot elf jaar, in het hele land feest vanwege het jubileum. In oktober mogen de welpen diverse pretparken en dierentuinen bezoeken. De welpenstaf, allemaal vrijwilligers, mogen dan een weekend naar Flevoland. 

Kragtwijk: ,,Vandaag is een mooi moment om te laten zien hoe mooi wij hier zitten en aandacht te vragen voor de scouting. Wij zitten hier op een terrein met een eigen bos. Helaas moeten wij een stuk grond afstaan voor de uitbreiding van de A2.” Kinderen die kennis willen maken met scouting kunnen drie keer gratis meedoen. ,,Ze kunnen gewoon kijken of het wat is”, zegt Kragtwijk. ,,Opgeven kan via secretaris@scoutingalbertschweitzer.nl.”

Lotte raadt iedereen aan om bij de scouting te komen. ,,Je maakt hier leuke vrienden en je leert veel over de natuur.” En zoals de burgemeester zegt: ,,Wat je bij de scouting leert, daar heb je heel je leven plezier van.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven