Volledig scherm
Wendy (rechts) en haar zusje Luna Huang achter het schaakbord. Op de achtergrond een deel van de trofeeën die de zusjes al gewonnen hebben. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Wendy en Luna Huang uit Eindhoven naar Europees kampioenschap jeugdschaken

EINDHOVEN - Terwijl klasgenootjes in de pauze massaal het voetbalveld betreden, nemen Wendy (11) en Luna (7) uit Meerhoven liever gewoon plaats achter het schaakbord. Alhoewel ze nog piepjong zijn, boeken de twee nu al veel succes binnen de Nederlandse schaakwereld.

Op zolder, in de garage en naast de eettafel. Overal waar je kijkt zie je zilveren bekers die gewonnen zijn door de twee zusjes Wendy en Luna Huang. De twee winnen de ene na de andere wedstrijd en dat resulteert dit jaar in een kwalificatie voor het Europees kampioenschap jeugdschaken dat in augustus plaats zal vinden in Bratislava.

Anders

Maar waarom schaken? ,,Het is zo anders dan de meeste sporten", laat Luna weten. ,,Heel rustig ook. Je kunt heel veel plannetjes en vallen bedenken." Dat schaken over het algemeen niet heel populair is onder de jeugd, zorgt bij de meisjes niet voor nare reacties. ,,Klasgenootjes vinden het alleen maar leuk", geeft Luna toe. ,,En ze proberen ook vaak mee te doen, ook al vinden ze het soms wel moeilijk." Het mag dan wel een rustige sport zijn, getraind wordt er zeker. Wendy: ,,We Skypen minimaal één keer per week met onze coach, Zhaoqin Peng." Zij emigreerde in 1995 naar Nederland en is sindsdien veertien keer Nederlands kampioen bij de vrouwen geworden. Ook online trainen de zusjes en brengen ze elke maandag een bezoekje aan de schaakvereniging uit de buurt. ,,Je kunt daar erg veel wedstrijden spelen tegen anderen", vertelt Wendy. De denksport spelen ze overigens niet alleen tegenover leeftijdgenootjes. Beiden hebben ze tijdens het Nederlands Kampioenschap in Assen ook gewonnen binnen een categorie waarin kinderen van ruim drie jaar ouder in de running zijn voor de landstitel. ,,Maar ik ben het gewend om tegen oudere kinderen te spelen", legt Luna uit. ,,Ik vind het juist grappig om dan te winnen."

Vader

De passie voor de denksport komt overigens niet uit onbekende hoek. Wendy: ,,Onze vader heeft de sport altijd heel leuk gevonden en daardoor kregen wij ook interesse." En of ze van plan zijn te stoppen na de basisschool? ,,Nee, echt niet", wordt er meteen uitgelegd. ,,De beste van de wereld wil ik worden", klinkt er daarna tegelijkertijd.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen