Volledig scherm
Eric Lambooy van der Werkestafette in Eindhoven © FotoMeulenhof

Werkestafette Eindhoven: op banenjacht met ‘collega’ werkzoekenden

EINDHOVEN - Zeven weken elke dag, met vijf ‘collega’ werkzoe-kenden doelgericht aan de slag om een passende betaalde baan te vinden. Dat is wat Werkestafette voor werkloze 50-plussers doet.

De initiatiefnemers van de landelijke Stichting Werken voor Elkaar (Marc Janssens en Erik Lambooy), kregen de afgelopen jaren uiteenlopende vragen om hulp en ondersteuning van werkeloze vijftigplussers. Ze kwamen tot de ontdekking dat werkzoekenden het lastig vinden om inzichten die ze bij het UWV, loopbaancoaches of andere dienstverleners opdoen, daadwerkelijk in actie om te zetten. Hieruit is het idee voor de Werkestafette geboren. De resultaten liegen er niet om: het werkt.

Lambooy: ,,Wie zijn baan verliest raakt ook zijn collega’s kwijt. Elke dag sta je alleen voor de uitdaging om werk te vinden. Bedenken wat je wilt en kunt. Uitkijken naar kansen op de arbeidsmarkt en zorgen dat je aan tafel komt bij een werkgever. De Werkestafette geeft deelnemers zeven weken lang weer ‘collega’s’ waarmee je dagelijks contact hebt. Mensen die meedenken, die als stok achter de deur fungeren en die helpen om succesvol te zijn in het vinden van werk. Deze samenwerking heeft een positieve invloed op het zelfvertrouwen, de motivatie om vol te houden en op het bereiken van resultaat . Binnen zeven weken vindt 30 procent van de deelnemers een baan en na een half jaar is dat zelfs een indrukwekkende 71 procent.”

Focus

Tijdens de Werkestafette gaan deelnemers in teams van vijf met en voor elkaar aan de slag. Denk aan richting kiezen, je verhaal goed leren vertellen, hulp bij online presentatie via sociale media en zorgen voor focus en actie. Elk team wordt door een coach vanuit Werken voor Elkaar begeleid.

Deze intensieve periode duurt dus zeven weken. Elke week is er een workshop waarin de deelnemers meteen resultaten boeken. Tussendoor gaan ze gericht aan de slag om voor elkaar kansen op werk te creëren.

Zaken waarvan deelnemers aan het begin denken dat ze onmogelijk zijn, blijken toch echt te kunnen. Lambooy: ,,De uitgangspunten zijn meerledig. Het is gemakkelijker om voor een ander te bellen of bij een werkgever binnen te stappen, dan dat je dat voor jezelf doet. Daarnaast houden deelnemers hun doelgerichtheid en actiebereidheid beter vast als ze samenwerken.” In Amsterdam, Zaanstad en Utrecht zijn inmiddels 18 werkestafettes afgerond. ,,Sommige teams waaruit mensen een baan hebben gevonden, blijven contact houden en helpen elkaar totdat iedereen uit het team een baan gevonden heeft”, aldus Lambooy.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven