Volledig scherm
Lex van Lith, directeur van stichting Beeldenstorm, in de werkplaats op het voormalige NREterrein. © Kees Martens

Werkplaatsen nu onder een dak op NRE-terrein in Eindhoven

EINDHOVEN - Eindhoven heeft er een culturele hotspot bij: donderdag is op het NRE-terrein, vlakbij het centrum van de stad, Beeldenstorm Daglicht geopend: een grote kunstenaarswerkplaats voor ruimtelijk en voor grafisch werk.

Beeldenstorm, gespecialiseerd in het werken met metalen, kunststof en glas, was al gevestigd op het NRE-terrein. De afgelopen maanden is de aanpalende ruimte klaargemaakt voor Grafisch Atelier Daglicht, dat jarenlang op de TU/e-campus was gehuisvest. Daglicht is er vooral voor technieken als etsen en zeefdrukken, ook in zeer grote formaten. 

Projecten
Bij Beeldenstorm - Daglicht werken kunstenaars, designers en studenten aan honderden projecten. De werkplaats - met een oppervlakte van ruim 1200 vierkante meter - is vooral bedoeld om nieuwe technieken te leren en te experimenteren. In de reguliere ateliers hebben kunstenaars en vormgevers daar vaak de ruimte of de apparatuur niet voor. Voor alle technieken zijn gespecialiseerde medewerkers aanwezig. In totaal werken er negen (parttime) medewerkers.       

Samenwerken
Directeur Lex Van Lith gaf te kennen dat de stichting nauw samenwerkt met onderwijsinstellingen als Design Academy Eindhoven en de kunst-poot van de Fontys-hogeschool en dat dat in de toekomst flink wordt uitgebreid. Beeldenstorm Daglicht werkt ook nauw samen met andere werkplaatsen als het Textiellab in Tilburg, het Europees Keramisch Werkcentrum EKWC in Oisterwijk en de glaswerkplaats in Leerdam.

DDW
Tijdens de komende Dutch Design Week worden verschillende kunstprojecten getoond die door verschillende kunstenaars zijn vervaardigd en zijn de verschillende processen in de werkplaatsen voor iedereen te volgen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven