Wethouder Yasin Torunoglu (links) en Harry Janssen van de buurtvereniging halen beukenhaagjes weg bij het Vogelzangterrein en planten ze bij het Lodewijk Napoleonplein in Eindhoven.
Volledig scherm
Wethouder Yasin Torunoglu (links) en Harry Janssen van de buurtvereniging halen beukenhaagjes weg bij het Vogelzangterrein en planten ze bij het Lodewijk Napoleonplein in Eindhoven. © DCI media

Wethouder Eindhoven: ‘Buurt vanaf dag één bij bouwproject betrekken’

EINDHOVEN - Buurtbewoners moeten vanaf dag één betrokken worden bij een bouwplan van een projectontwikkelaar, zegt wethouder Yasin Torunoglu van Eindhoven.  

Dat is wat de bouwwethouder heeft geleerd van de gang van zaken rond de bouwplannen voor het Vogelzang- en Van de Ven & Co-terrein aan de Willemstraat in Eindhoven. Want de vaart houden in de bouwstroom in de stad is belangrijk, maar daarbij mag niet het draagvlak in de buurt verloren worden, aldus Torunoglu. 

Volledig scherm
© DCI media

De wethouder verplantte met buurtbewoners en vertegenwoordigers van ontwikkelaar  Burgplan Real Estate een beukenheg, een initiatief van de buurtvereniging Vonderkwartier. De heg stond pas een paar jaar bij het parkeerterreintje op de hoek Willemstraat-Lodewijk Napoleonlaan. Gistermiddag is die grotendeels verhuisd naar het Lodewijk Napoleonplein.

,,We hebben hier geleerd dat bewoners zo vroeg mogelijk betrokken moeten worden bij een project. Dat hebben we bij de driehonderd tijdelijke studentenwoningen bij de Berenkuil in praktijk gebracht door de omwonende woonwagenbewoners meteen te betrekken", aldus de wethouder. Ook bij volgende projecten gaat dat gelden. 

Geen bezwaren tegen plan

Daar moest in het geval van het Vonderkwartier wel de gemeenteraad aan te pas komen. ,,Maar daarna stonden alle partijen open voor overleg en is het plan er alleen maar beter op geworden”, aldus Torunoglu. Harry Janssen van de buurtvereniging vertelde dat de buurt uiteindelijk kan leven met het plan; bezwaren zijn niet ingediend. 

Algemeen directeur Jan Verburg van ontwikkelaar Burgplan Real Estate is zeer tevreden over de relatief korte procedure van twee jaar. ,,We zijn in het begin van het proces met alle betrokken ambtenaren en onze mensen bijeen gekomen. Dat helpt enorm en het is bijzonder, dit zie je nergens. En het is hard nodig, want je kunt dit niet alleen, maar alleen samen met de gemeente.” Verburg staat in ieder geval klaar om op meer plaatsen in Eindhoven aan de slag te gaan. Concrete plannen zijn er nog niet. 

Algemeen directeur Jan Verburg van ontwikkelaar Burgland Real Estate hielp ook een handje mee bij het verplaatsen van een beukenheg van het Vogelzangterrein naar het Lodewijk Napoleonplein in Eindhoven.
Volledig scherm
Algemeen directeur Jan Verburg van ontwikkelaar Burgland Real Estate hielp ook een handje mee bij het verplaatsen van een beukenheg van het Vogelzangterrein naar het Lodewijk Napoleonplein in Eindhoven. © Michel Theeuwen

Op de twee terreinen aan de Willemstraat bouwt aannemer Ten Brinke Zuid vanaf februari (nu wordt gewerkt aan de aanleg van het warmtenet) in totaal 188 koop- en huurwoningen en -appartementen. 

Een impressie van de bouwplannen van Burgland Real Estate op het Vogelzangterrein in Eindhoven met op de voorgrond de Willemstraat.
Volledig scherm
Een impressie van de bouwplannen van Burgland Real Estate op het Vogelzangterrein in Eindhoven met op de voorgrond de Willemstraat. © Burgland Real Estate

In samenwerking met indebuurt Eindhoven