Wethouder Rik Thijs: 'Nauwelijks alternatieve warmtebronnen in Eindhoven’
EINDHOVEN - Eindhoven heeft nauwelijks alternatieve, duurzame warmtebronnen om de woningen van het aardgas af te helpen. Bovendien zijn de kosten die daarmee gemoeid zijn bijzonder hoog. Eindhoven kan dat echt niet zonder rijksbijdrage organiseren en aanleggen, zegt wethouder Rik Thijs.
,,Nee, het is zeker niet makkelijk maar ook niet onmogelijk. We hebben immers tot 2050 de tijd", aldus de milieu-wethouder van GroenLinks. Bijkomend probleem is dat het college van B en W ook liever geen uitbreiding ziet van de twee biomassacentrales in Meerhoven en op Strijp-T, want die zijn eigenlijk niet zo milieuvriendelijk. Tegelijkertijd is Eindhoven wel afhankelijk van het in de centrales opgewarmd water voor het warmtenet. Dat is een van de weinige zekere alternatieven voor gas.
,,Het moet niet zo zijn dat we hier straks tien biomassacentrales hebben draaien op Canadese houtsnippers; dat is geen goede energietransitie. Biomassa, nee, tenzij het echt niet anders kan, dat is het uitgangspunt.”
Thijs vertelt dat in een toelichting op de Warmtevisie 2020, waarin de gemeente de mogelijkheden voor het afkoppelen van het aardgas in de stad verkent. Dat is nodig om de milieudoelen voor CO2-uitstoot te halen. Dat gebeurt onder regie van de gemeente die in 2050 energieneutraal wil zijn. Dat is ook meteen de reden dat Thijs nog wel gelooft in zijn missie om de hele stad van het aardgas af te helpen. ,,Niet alles hoeft ineens, we hebben de tijd. Bovendien is er nog de kans dat we via innovatie nieuwe warmtebronnen aanboren", aldus Thijs.
Immense opgave
Thijs spreekt van een ‘immense opgave voor de generatie na ons’. ,,Eindhoven heeft nu eenmaal niet de 'luxe’ van een Tata Steel (Hoogovens - red.) waarvan de warmte gebruikt kan worden voor woningen. Al levert dat ook veel andere problemen op", realiseert hij zich. Eindhoven heeft wel kleinere bedrijven waarvan de geproduceerde warmte naar het warmtenet geleid kan worden. Komend jaar vinden er onderzoeken plaats naar de mogelijkheden voor datacentra op Park Forum en op de High Tech Campus en enkele bedrijven op De Hurk.
Buurten gaan pas van het aardgas af gaan als het alternatief dat aangelegd kan worden, neutraal is voor de woonlasten van huurders en particuliere eigenaren.
Ook wordt onderzocht of het mogelijk is de warmte in water van de rioolwaterzuivering van waterschap De Dommel, het Afwateringskanaal Gender en het Beatrixkanaal te gebruiken. Het gaat in de meeste gevallen wel om water met lage temperaturen, voor de nabijgelegen woningen.
Verder noemt de Warmtevisie nog te onderzoeken bronnen als zonthermie (zonneboilers, eventueel in grote parken), geothermie (aardwarmte, eind dit jaar moet meer duidelijk zijn uit landelijk onderzoek), warmteopslag en het gebruik van waterstof en biogas (opgewekt bij de vergisting van afval, bijvoorbeeld door Cure).
De drie pioniersbuurten 't Ven, Generalenbuurt en Sintenbuurt, en Woensel-West en Limbeek zijn de eerste waar de gemeente dit jaar een plan voor alternatieve warmtebronnen wil maken. Belangrijkste alternatief nu is aansluiting op het warmtenet van Ennatuurlijk. Volgend jaar volgt een Transitievisie en daarna komen jaarlijks drie nieuwe buurten aan bod. Na 2030 wordt dat aantal verhoogd tot zes tot acht.
Thijs benadrukt dat buurten pas van het aardgas af gaan als het alternatief ‘neutraal is voor de woonlasten van huurders en particuliere eigenaren'. ,,Want het moet inclusief. Het mag niet zo zijn dat deze operatie bijdraagt aan het vergroten van de kloof in de samenleving.” Dat betekent volgens de wethouder wel dat soms voor een collectieve oplossing gekozen kan worden ten koste van individuele eigenaren die al een andere alternatieve warmtebron hebben aangelegd.
Verder is op de site eindhovenduurzaam.nl te zien welke alternatieve warmtebron in welke buurt het meest voor de hand ligt. Ongeveer tweederde van de stad is blauw: hier zullen kleine collectieve of individuele oplossingen per woning gezocht moeten worden. Ook staan er tips. ,,Want veel mensen vragen zich toch af wat ze moeten doen als de cv-ketel het begeeft. Soms is het antwoord een lease-ketel nemen, soms kun je beter nog even afwachten. Maar in ieder geval kun je altijd isoleren. En een goede adviseur in de arm nemen”, aldus wethouder Thijs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
‘Perfect wordt het niet, want we moeten niet gelijk aan God willen zijn’; Gregoriaanse Kring van start in Eindhoven
EINDHOVEN - Het gregoriaans ontleent zijn naam aan paus Gregorius de Grote. De laatste jaren is er sprake van groeiende belangstelling. Ook in Eindhoven nodigt de Gregoriaanse Kring liefhebbers uit om samen te zingen. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
PREMIUMVoorbeschouwing
Mist FC Eindhoven in Dordrecht naast de man in ‘absolute topvorm’ ook zijn topscorer? ‘Het was puur ongelukkig’
Met de vertrouwensboost na Heracles Almelo (1-0 zege) nog voelbaar, reist FC Eindhoven vrijdag af naar laagvlieger FC Dordrecht. Trainer Rob Penders moet het stellen zonder de man in ‘absolute topvorm’ en weet op de wedstrijddag zelf pas definitief of ploegtopscorer Evan Rottier wel of niet inzetbaar is. -
‘Who are we’:De zoektocht van scholieren in een muurschildering
De laatste hand wordt gelegd aan een metershoog kunstwerk in het Stedelijk College Eindhoven. ‘Who are we’ is ontstaan met de inbreng en inspiratie van de leerlingen
-
Nuenen vangt nog eens 30 vluchtelingen uit Oekraïne op
NUENEN - De gemeente Nuenen verwelkomt in juli dertig extra vluchtelingen uit Oekraïne op de huidige opvanglocatie. In het voormalige schoolgebouw aan de Vrouwkensakker wonen nu al ongeveer zestig personen. -
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Heldhaftige Gerrie (92) laat zich niet oplichten door ‘de bank’: ‘Ongelooflijk hoe ver criminelen gaan’
EINDHOVEN - De 92-jarige mevrouw Gerrie Teurlincx vertelde deze week in het ED over de grote moeite die ze heeft met de toenemende digitalisering. Dezelfde dag nog probeerden criminelen al misbruik van haar situatie te maken. Gelukkig trapte de Eindhovense er niet in.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven