Volledig scherm
Stephen Olsen tussen zijn ouders tijdens het diner in 1959 © Geert Van Elten

Wie redde de Amerikaanse sergeant Olsen van de nazi's?

EINDHOVEN - Het is ruim 73 jaar geleden dat zijn vader in de buurt van Eindhoven ontsnapte aan de nazi's. Zoon Stephen Olsen zoekt nu de familie die zijn vader het leven redde. Het belangrijkste aanknopingspunt is een boerderij, maar wie weet die nog te vinden?

Een boerderij 'ergens ten noorden van Eindhoven'. Die plek speelt een sleutelrol in de familiegeschiedenis van de Amerikaan Stephen Olsen. Het is de plek waar zijn vader, sergeant Charles Raymond Olsen, in 1944 ontsnapte aan de nazi's. De man overleed in 1984, zoon Stephen zoekt nu naarstig naar de bewuste locatie. En vooral naar mensen die hem meer kunnen vertellen over wat daar op die bewuste dag gebeurde.

Airborne Division

Het is september 1944 als de dan 33-jarige Amerikaanse sergeant Olsen met zijn parachute ergens ten noorden van Eindhoven landt. Hij is lid van de 101st Airborne Division en heeft een kaart met een plek waar hij zich moet melden. Olsen heeft echter geen idee waar hij zich bevindt. Met twee maten loopt hij naar de eerste de beste boerderij. De boer haalt hen in huis en wijst hen de beste route naar hun bestemming. Maar plotseling komt een jongen binnenrennen. Hij roept iets in het Nederlands, waarop de boer de Amerikanen naar de slaapkamer duwt, het bed opzij schuift, de vloer opent en de mannen in de kruipruimte stopt. Liggend op hun rug, met het gezicht bijna tegen de vloer, horen ze de nazi's. Die zijn op zoek naar een maaltijd. Terwijl de onderduikers doodsangsten uitstaan omdat ze vrezen dat hun adem hoorbaar is, laten de ongenode gasten zich het eten goed smaken. Na een paar spannende uren vertrekken de Duitsers. Olsen en zijn maten zijn veilig en lopen na een uitbundig afscheid naar hun meldingsplaats.

Volledig scherm
Sergeant Charles Raymond Olsen. © Geert Van Elten

Sergeant Olsen keert nog twee keer terug in Nederland, om erbij te zijn als de bevrijding van Zuid-Nederland wordt herdacht. In 1959 reist zijn nu zeventigjarige zoon Stephen met hem en zijn vrouw mee. Die vertelt nu aan de telefoon dat hij zich een logeeradres herinnert bij een familie, de naam zou lijken op 'Neeteson'. Als tijdens een diner het avontuur na de landing van 1944 ter sprake komt, weet een van de aanwezigen welke boerderij het betreft. Als iemand hen naar de boerderij brengt, wacht een pijnlijke verrassing. De man die de deur opent, vertelt trots dat hij de kleine jongen was die kwam waarschuwen voor de nazi's. Maar als Charles Stephen Olsen hem vraagt of hij zijn vader nog eens mag bedanken, verstrakt zijn gezicht. Die ontvangt precies op dat moment het laatste sacrament van een priester. Toch wordt Olsen binnen gevraagd, terwijl zijn vrouw en zoon buiten wachten. Tijdens een bijzondere ontmoeting, waarbij de twee elkaar herkennen, kan Olsen de man op zijn sterfbed toch nog bedanken voor het redden van zijn leven.

Stichting 18 september

Olsen zelf rust sinds 1984 op een kerkhof in Missoula, in de staat Montana. Zoon Stephen is advocaat arbeidsrecht en partner bij een groot advocatenbureau in Californië. Binnenkort gaat hij met pensioen.,,Mijn vader heeft, behalve tijdens ons bezoek aan Nederland, niet veel verteld over de oorlog. Zelf ben ik sindsdien nog wel eens naar Europa geweest, in Parijs en Brussel, maar nooit meer naar Nederland." Hij zou het geweldig vinden de bewuste boerderij weer te vinden, of iemand van de familie die er toen woonde. ,,Als dat lukt, wil ik weer naar Nederland komen."

Voor zijn zoektocht zocht Olsen junior contact met de Stichting 18 september. Frank van Dijk van de stichting zoekt naar aanknopingspunten. Zo is er de Eindhovense familie Van Kooyk, van wie vader Jo vanuit zijn sportwinkel aan de Mathildelaan het verzet in de oorlog voorzag van informatie die hij kreeg van zijn Duitse klanten. Zo komen namen als Van Vroenhoven en Raaijmakers naar boven, mogelijk behorend bij de gezochte boerenfamilie ten noorden van Eindhoven. Maar mede omdat beide namen in de regio veel voorkomen, is de puzzel nog niet opgelost. 

Tips zijn dan ook van harte welkom, via e-mail: info@stichting18september.nl.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven