Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Wie, wat en waar bij intocht Sint in Eindhoven

EINDHOVEN - Met al het gedoe rondom de aangekondigde demonstraties in Eindhoven zou je bijna vergeten dat de intocht van Sinterklaas vooral een kinderfeest is. Een overzicht.

Intocht

De Eindhovense intocht begint zaterdagochtend om 11.30 uur met een voorprogramma op de plek waar de Sint en zijn pieten later die dag ook per boot zullen arriveren, de Kanaaldijk-Noord. Daarbij zijn ook Mikey & Megan, Feestpiet Fiësto en Bertus & Jaapie hun opwachting maken.

Rond 12.00 uur komt de goedheiligman daadwerkelijk aan en zet voet aan wal aan de Kanaaldijk-Noord. Een uur later vertrekt het gezelschap in een feestelijke optocht richting de Eindhovense binnenstad. Om 13.00 uur gaat daarom op het 18 Septemberplein ook al een voorprogramma met medewerking van Party Piet Pablo van start, om het publiek daar op te warmen voor de komst van de Sint en zijn pieten. De stoet wordt daar rond 13.30 uur verwacht.

Op het 18 Septemberplein is het vervolgens vanaf 14.00 uur mogelijk om de Sint een handje te geven en/of een foto te maken. Rond 16.00 uur neemt Sinterklaas vervolgens afscheid, om bij te komen van een drukke dag.

Lees onder het kaartje verder

Volledig scherm
Intocht sint in eindhoven © ed

Demonstraties

Burgemeester John Jorritsma maakte deze week bekend demonstraties rondom de intocht te willen toestaan omdat hij vindt dat ‘vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstratie niet voor niets verankerd zijn in onze grondwet en in onze samenleving’.

De Eindhovense burgemeester noemt dat ‘verworvenheden die we moeten koesteren’. Hij heeft wel strikte voorwaarden aan de demonstraties gesteld, waarover afstemming is geweest met OM en politie. Uitgangspunten daarbij zijn ‘een veilig en ordentelijk verloop van de intocht’ en een ‘veilig en ordentelijk verloop van eventuele demonstraties’.

Aanvankelijk zouden  er 4 demonstraties rondom de Eindhovense intocht plaatsvinden, maar dat zijn er uiteindelijk drie geworden. Anti-moslimbeweging Pegida besloot de eerder aangekondigde demonstratie, die voor zaterdag gepland stond, af te blazen. Pegida wilde vlakbij de tegenstanders van Zwarte Piet demonstreren, maar dat stond de gemeente niet toe.

Vrijdagavond vond op het Stadhuisplein de eerste demonstratie plaats van voorstanders van Zwarte Piet, georganiseerd door de actiegroep ’Eindhoven handhaaft Zwarte Piet’.

Vlakbij

Zaterdag zijn er nog twee aangekondigde betogingen. De eerste is die van Eindhoven Kan Het en Kick Out Zwarte Piet (KOPZ), maar deze is vrijdagavond afgeblazen. 

De tweede demonstratie vindt zaterdag in Woensel plaats, ver weg van de intocht. Actiegroep ’Sinterklaasfeest als traditie’ heeft een plek toegewezen gekregen op een grasveld in de hoek van de Dr. Cuyperslaan en Winston Churchill-laan. Tussen 11.30 en uiterlijk 13.00 uur worden demonstranten verwacht.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven