Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Wielklem moet buitenlandse foutparkeerders in Eindhoven lesje leren

EINDHOVEN - Eindhoven gooit de wielklem in de strijd tegen buitenlandse foutparkeerders. Elk jaar loopt de gemeente Eindhoven 250.000 tot 300.000 euro mis doordat zulke boetes niet inbaar blijken te zijn. Met de wielklem wil de gemeente afdwingen dat toch wordt betaald.

Nu komen buitenlandse automobilisten die in Eindhoven fout parkeren, of parkeren zonder te betalen, daar veel te gemakkelijk mee weg. Vaak betalen ze niet uit zichzelf, en bemoeilijkt het land van herkomst vervolgens het innen van de boete. Polen weigert bijvoorbeeld kenteken- en adresgegevens te verstrekken en sinds kort doet ook Duitsland daar moeilijk over. 

In 2018 schreef Stadstoezicht in Eindhoven in totaal 12.372 parkeerbonnen uit aan foutparkeerders uit het buitenland. Van de bijna acht ton die werd opgelegd, werd slechts iets meer dan de helft daadwerkelijk betaald. Van de Belgen kon het meest geïncasseerd worden, ook omdat Nederland met dat land wel gegevens uitwisselt. Van de Duitse foutparkeerders kreeg Eindhoven maar een fractie van de in totaal opgelegde 143.000 euro binnen: 49.000 euro. Van buitenlandse foutparkeerders uit andere landen dan België en Duitsland ontving de gemeente nog minder. Aan hen deelde Stadstoezicht voor in totaal 263.000 euro boetes uit, waarvan slechts 38.000 euro werd betaald. 

Wielklemmen

Voor dit jaar staat de teller al op 4517 bonnen aan buitenlandse foutparkeerders. Van de circa 300.000 euro die hiermee is gemoeid, is nog niet de helft geïncasseerd. Een grote financiële strop voor Eindhoven, dat jaarlijks veel buitenlandse bezoekers trekt. Met de wielklem gaat de gemeente het komend najaar rigoureuzer aanpakken. Ruim een jaar terug lag dat plan er al. Onlangs heeft Stadstoezicht de klemmen daadwerkelijk aangeschaft, meldt een woordvoerder van de gemeente. ,,We zijn nu druk bezig met het implementeren ervan. Hiervoor moet nog wel de parkeerbelastingverordening op een onderdeel gewijzigd te worden”. Het verwijderen van een wielklem brengt, naast de opgelegde parkeerboete, extra kosten met zich mee voor bestuurders. Hoe hoog die worden, is nog niet bekend. 

Dat een parkeerbon feitelijk geen boete is maar belasting, heeft de Duitsers overigens doen besluiten geen kenteken- en adresgegevens meer uit te wisselen. Volgens de KBA, de Duitse equivalent van de RDW,  valt zo'n fiscale invordering niet onder Europese uitwisselingsafspraken. Met België is zo'n uitwisseling er echter wel en verloopt die relatief heel goed. ,,Circa negentig procent van de parkeerbonnen die in 2018 aan Belgen werd opgelegd, is inmiddels ontvangen", aldus de woordvoerder. 

Volledig scherm
© ED
 1. Discriminerende foto’s op Facebook kosten Eindhovens LPF-commissielid boete
  PREMIUM

  Discrimine­ren­de foto’s op Facebook kosten Eindhovens LPF-commissie­lid boete

  EINDHOVEN - Het Eindhovense LPF-commissielid Mari Nijs maakte zich in november 2018 schuldig aan 'groepsbelediging' door het plaatsen van 'onredelijke en discriminerende' foto's op zijn Facebookpagina. Politierechter P. Appelhof veroordeelde de politicus maandag in Eindhoven tot een boete van 500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. "Je mag niet meer voor je mening uitkomen", constateerde de 52-jarige Nijs verontwaardigd.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

 • Armindo Bruma (6%)
 • Timo Baumgartl (48%)
 • Olivier Boscagli (2%)
 • Kostas Mitroglou (16%)
 • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen