Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Wijn uit Brabant, dat is eigenlijk best lekker

VALKENSWAARD - Steeds meer kenners durven het hardop te zeggen: Nederlandse wijn wordt steeds beter. Dat was ooit wel anders. Niet lang geleden trok de gemiddelde vinoloog een vies gezicht na een slok wijn van eigen bodem. Is het nu echt zoveel beter? Twee beroepsproevers slurpten vrijdag wat Brabantse wijn.

Claudia van Dongen (53) en Coby Baken (71) hebben samen meer dan 60 jaar ervaring als wijnproevers. Van Dongen leidt vinologen op en organiseert wijnreizen. Baken houdt proeverijen en bestiert haar slijterij in Valkenswaard.

De twee vinologen ontmoeten elkaar in de winkel van Baken. Tussen de houten rekken vol wijn uit zuidelijke streken heeft zij een tafel klaargezet. Erop staan twee rijen van drie glazen klaar. Ze omringen zes flessen wijn uit Noordoost-Brabant.

600 wijnboeren

Volgens de vereniging van Brabantse Wijnbouwers kent Noord-Brabant zo’n 600 wijnboeren, waarvan veruit de meesten hobbyist zijn. De drie dapperste durfden de test aan. Zij gaven wat flesjes mee. De dames nemen plaats aan tafel.

Quote

Je moet Nederland­se wijn ook niet vergelij­ken met die uit Zuid-Europa of Zuid-Amerika. Dat zou een oneerlijke race zijn.

Claudia van Dongen

Of ze de wijn lekker vindt, maakt niet zoveel uit, zegt Van Dongen. ,,Dat is een subjectief begrip. Het gaat erom hoe de wijn is opgebouwd.” Baken vult aan: ,,Het gaat om meer dan alleen smaak. Je proeft niet, je neemt waar, zonder te oordelen.”

Baken wenkt Adje, haar man. ,,Dat is mijn sommelier”, lacht ze. Adje schenkt de eerste glazen vol. Een Riesling uit Sint-Oedenrode en een Solaris uit Oirschot.

Ineens is het stil in de winkel. Langzaam draaien Baken en Van Dongen hun glas rond. De wijn walst, de geur komt los. Een flinke snuif, daarna een slok en zacht geslurp. Tien seconden later spugen ze de wijn weer uit.

Behoorlijke wijn

Van Dongen steekt van wal: ,,Een heel ingetogen wijntje, die Riesling. Veel hoge zuren.” Baken vervolgt: ,,Ik proef een klein prikkeltje op de tong.” Van Dongen neemt over: ,,Ik mis alleen een beetje die Duitse fruchtigkeit, dat sappige.” Toch zijn de twee kenners het eens: een heel behoorlijke wijn.

Nu de Solaris. Eerst ruiken, dan walsen, daarna weer ruiken. ,,Een heel aromatisch wijntje”, zegt Baken. Even proeven nu. ,,Deze mist juist een beetje de frisheid. Hij kan wat meer zuren gebruiken.” Van Dongen knikt instemmend. Maar ook voor deze wijn geldt: eigenlijk wel lekker.

Dat is best opvallend. Want wijn komt niet voor niets uit landen waar het warm is, met een grond rijk aan mineralen. ,,Je moet Nederlandse wijn ook niet vergelijken met die uit Zuid-Europa of Zuid-Amerika”, geeft Van Dongen toe. ,,Dat zou een oneerlijke race zijn.” Een klant loopt de winkel binnen en bestelt een paar flessen rood uit Chili.

Rode wijnen

Ondertussen gaat de proeverij verder. Rode wijnen nu. Meer gewals, geslurp en gespuug. En ook goed kijken. Hoe is de kleur? Dieprood is goed, volgens Baken: ,,Je moet er niet doorheen kunnen kijken.”

Ook de rode wijnen krijgen een pluim. De een is vol van smaak, de ander wat zoeter. Slechts een krijgt een onvoldoende. ,,Te veel groene tonen”, zegt Van Dongen. ,,Denk aan het kroontje van een tomaat of een groene paprika”, legt ze uit. ,,Het geeft een bittere smaak.” Maar goed, dat valt alleen op omdat de andere rode wijnen juist wel op smaak zijn.

De twee zijn aangenaam verrast. ,,Je ziet dat de wijnboeren steeds serieuzer met hun vak bezig zijn”, zegt Van Dongen. ,,Dat merk ik aan de smaak.” Baken denkt alweer aan haar winkel: ,,Ik ga toch maar eens langs bij die boer in Sint-Oedenrode. Kijken of hij wat in de aanbieding heeft.”

Het oordeel (maximaal 5 sterren)

Wijngaard Domaine les Damianes – Sint-Oedenrode (Commerciële wijnboer. Aanplant in 1985)
Riesling droge witte wijn (2015) ***
Een ingetogen wijn met veel hoge zuren. Mist een beetje fruchtigkeit.
Dornfelder/Regent rode wijn (2015) ****
Een fijne wijn met een zacht fruitige nasmaak. Mooi van kleur.

Wijnhoeve Koningbosch – Oirschot (Hobbyboer. Aanplant in 2010)
Solaris droge witte wijn (2015) **
Een volle, aromatische wijn. Mist een beetje frisheid, kan wat extra zuren gebruiken.
Regent rode wijn (2015) ***
Zacht en lichtzoet van smaak met dank aan de houtrijping. Mist een fruitige toets.

Wijngaard Espergaerde – Eindhoven (Hobbyboer. Aanplant in 2012)
Cabernet-Cortis, Rondo en Pinotin (2016) *
Een jonge wijn, nog niet op dronk. Veel groene tonen, bitter van smaak.
Cabernet-Cortis, Rondo en Pinotin (2015) ***
Mooi van kleur. Vriendelijk van smaak met aan het eind een stevig bittertje. Veel beter en voller dan zijn jongere broer.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven