Vlogger Maud als pandabeer. Vrijdag treedt ze op het podium van Pand P uit de anonimiteit.
Volledig scherm
Vlogger Maud als pandabeer. Vrijdag treedt ze op het podium van Pand P uit de anonimiteit. © ED

Wildpark: modern theaterplatform voor de jeugd

EINDHOVEN - Theatergezelschap Hetpaarddatvliegt ging dit voorjaar na zestien jaar ter ziele. Met het nieuwe initiatief Wildpark moet jeugdtheater voor Eindhoven toch behouden blijven.

Na zo’n 900 voorstellingen in 16 jaar tijd werd op 1 mei de stekker eruit getrokken bij het Eindhovense jeugdtheatergezelschap Hetpaarddatvliegt. Ondanks een positief advies werd de subsidie van de provincie stopgezet, en viel ineens de grootste financiële basis van het gezelschap weg. ,,Als iets waaraan je zestien jaar met hart en ziel hebt gewerkt ineens wegvalt, doet dat verschrikkelijk pijn, niet te beschrijven”, zegt Annemiek Nienhuis, artistiek leider van het Paard. Ondanks de ‘flinke klappen’ krabbelden Nienhuis en Annemie Meijer (oud-zakelijk Paard-leider) op en initieerden ‘met een bak vol nieuwe energie’ samen met het Parktheater een nieuw platform voor jeugdtheater: Wildpark. Opgezet met subsidie voor jeugdtheater van de gemeente Eindhoven. ,,We willen er zijn voor kinderen én jongeren, voor beginnende makers én gevestigde, in de wijk én in het theater.”

Verborgen vlogs
Eerste wapenfeit is de 12+-voorstelling MeAtTheZoo, vrijdag 27 oktober te zien in Pand P.  Zeven Eindhovense jongeren werden zes weken aan het werk gezet door theatermaakster Peerke Malschaert. Met de jongeren - Aaliyah, Bieke, Daniëlle, Joppe, Maud, Stanzi en Sem - startte zij een (nog nog verborgen) YouTube-kanaal. Malschaert gaf de jongeren iedere week een opdracht, zij reageerden met een vlog. Op het podium van Pand P ontmoeten de jongeren elkaar nu voor het eerst in het echt. Het publiek is hier getuige van in een soort talkshowsetting. Hoe reageren de jongeren als hun eerste blikken elkaar kruisen? Zullen ze alles blijven delen? Nienhuis: ,,Hoe goed kun je elkaar echt leren kennen via vlogs, hoe eerlijk ben je en wat voegt live toe? Dat willen we onderzoeken. Het is geen traditioneel theater, op het podium hoeft niemand te acteren. Noem het documentairetheater."

'MeAtTheZoo' van Wildpark, vrijdag 27 oktober, 19.30 uur Pand P. Op het YouTube-kanaal WeAtTheZoo is dan vanaf 19.00 uur een livestream te volgen. Info: wildpark.nu.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven