IPTCBron  Fotopersburo van de Meulenhof
Volledig scherm
IPTCBron Fotopersburo van de Meulenhof © Kees Martens

Wim Langenhoff (1943 - 2018) uit Eindhoven: creatieve pionier met humor

NecrologieEINDHOVEN - In Eindhoven overleed zondagnacht Wim Langenhoff. De chemicus, uitvinder en kunstenaar die de geschiedenis van de stad niet alleen met duizenden anekdotes kon illustreren, maar hem ook mede vorm gaf. 

Markant, kleurrijk, eigenzinnig, boordevol ideeen, een wandelende encyclopedie, vol humor, energiek, creatief...

Om kunstenaar/chemicus/filosoof Wim Langenhoff te omschrijven en recht te doen aan de persoon die hij was en de betekenis die hij had voor Eindhoven, zijn veel meer woorden nodig dan deze die vrienden en bekenden gebruiken om hem te duiden. Veel meer ook dan passen in een krantenartikel. Boezemvriend en filmer Dick Verdult moet daarom even goed nadenken voordat hij zijn woorden kiest: ,,In de vroege jaren 70 hoorde ik al de mooiste verhalen over Wim. Tot en met de afgelopen week is hij al die verhalen, legendarische optredens en kantelende inzichten trouw gebleven in alle vormen waarin hij functioneerde. Alles was kunst en menselijkheid en het ontbrak zelden aan humor waardoor zijn genadeloze scherpte dragelijk werd."

Wim Langenhoff
Volledig scherm
Wim Langenhoff © Jasper Langenhoff

Aan het bijzondere leven van Eindhovenaar Wim Langenhoff  (75, artiestennaam  Oscar Nuevo Electrico) kwam afgelopen weekend plotseling een einde. Vlakbij zijn huis werd hij zondagmiddag op de Floralaan op zijn fiets geschept door een motorrijder. Hij overleed in het ziekenhuis. 

Snoepwinkeltje

Wim Langenhoff komt uit het Eindhovense stadsdeel Strijp. Zijn moeder had er een kruidenierswinkeltje. Hij ging naar de HTS aan de Frederiklaan. Zijn vader overleed op jonge leeftijd. De chemicus Wim Langenhoff werkte bij het Natlab. Daarna was hij onder meer marketeer en organisator van evenementen en feesten bij Philips en adviseur. Hij noemde zichzelf 'de hofnar van de Raad van Bestuur'. 

Maar Langenhoff maakte ook naam in de kunstenaarswereld. Zo pionierde hij er op het gebied van elektronische muziek vanaf midden jaren zestig op los met het New Electric Chamber Music Ensemble. Hij  was ook betrokken bij de oprichting van jongerencentrum Para + (voorloper van de Effenaar) en was met vriend en filmer Dick Verdult mede-oprichter van het avantgardistische kunstenaarscollectief Instituut voor Betaalbare Waanzin. 

Vergeten geschiedenis

Langenhoff schreef de afgelopen jaren artikelen over de 'vergeten geschiedenis' van Philips. Onder meer in stadsglossy FRITS.  Het ging dan over mensen en gebeurtenissen die Philips in de eigen geschiedschrijving liever niet vermeldt. Afgelopen vrijdag werd in boekhandel Van Piere in Eindhoven het negende deel van het magazine '150 Jaar leven in Eindhoven' gepresenteerd. Deze aflevering over de Philips-geschiedenis tot 1961 schreef Wim Langenhoff. 

Verwondering

Zoon Jasper zegt dat zijn vader liefde, houvast, humor, verwondering 'en vooral ook een manier van kijken op het leven gaf die de meeste beschouwingen oversteeg'. Hij zegt dat zijn vader alles deed met dezelfde inzet en betrokkenheid. Zijn werk, zijn liefhebberijen, het vader-zijn en zijn lange huwelijk (51 jaar plus 6 jaar verkering). 

Op dinsdag 18 september is  in het Klokgebouw op Strijp S een afscheidsbijeenkomst voor Wim Langenhoff. Die begint om 13.30 uur. Ontvangst vanaf 13 uur. Na afloop vindt de crematie plaats in besloten kring. Wim Langenhoff laat echtgenote Greetje en drie zoons achter. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven