Volledig scherm
Test in windtunnel bij de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). © Bart van Overbeeke

Windtunnel TU Eindhoven droeg steentje bij aan historisch marathonrecord

EINDHOVEN - Eliud Kipchoge die zaterdag historie schreef door als eerste de marathon binnen twee uur te lopen, heeft daarbij hulp gehad van onderzoek in de windtunnel van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). In Eindhoven vonden onderzoekers de beste formatie voor de hardlopers die de Keniaan tijdens zijn recordpoging uit de wind hebben gehouden. 

De a-typische omgekeerde V-vorm waarin de zogenoemde hazen zaterdag in Wenen voor hem liepen zorgde voor 85 procent minder luchtweerstand, ontdekte onder andere onderzoeker Bert Blocken van de TU.

Driehoek

Hazen dienen als gangmaker maar houden ook de favoriet uit de wind. Eén enkele haas kan de luchtweerstand verminderen tot 50 procent. 

Tijdens zijn vorige wereldrecordpoging in Monza in 2017 renden de hazen in de vorm van een driehoek voor Kipchoge, met een beperking van de weerstand van ongeveer 70 procent. De Olympisch kampioen scherpte het wereldrecord aan maar kon de magische grens van twee uur niet breken (2.00.25).

Voor het optimale resultaat werden meer dan honderd formaties geanalyseerd in computersimulaties. De meest veelbelovende formaties werden getest in de windtunnel van de TU/e. 

Volledig scherm
Eliud Kipchoge en zijn hazen zaterdag tijdens zijn wereldrecordpoging op de marathon in Wenen © REUTERS

,,De computersimulaties én de test in de windtunnel maakten heel duidelijk dat de omgekeerde V-vorm de beste formatie is. Op die manier hebben we de hardlopers kunnen overtuigen’’, aldus Blocken. 

,,Wielrenners gebruiken de driehoek vooraan in het peloton. Dat is een goede formatie als je de tegenwind voor iedereen in de groep wilt reduceren. Maar voor deze recordpoging ging het alleen om minimalisatie van de luchtweerstand voor Eliud Kipchoge. En dan is de omgekeerde V superieur.’’

Onder perfecte omstandigheden en met het allerbeste materiaal en begeleiding realiseerde de 34-jarige Keniaan zaterdagochtend een historische recordtijd van 1.59.40. 

Volledig scherm
© EPA
 1. Discriminerende foto’s op Facebook kosten Eindhovens LPF-commissielid boete
  PREMIUM

  Discrimine­ren­de foto’s op Facebook kosten Eindhovens LPF-commissie­lid boete

  EINDHOVEN - Het Eindhovense LPF-commissielid Mari Nijs maakte zich in november 2018 schuldig aan 'groepsbelediging' door het plaatsen van 'onredelijke en discriminerende' foto's op zijn Facebookpagina. Politierechter P. Appelhof veroordeelde de politicus maandag in Eindhoven tot een boete van 500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. "Je mag niet meer voor je mening uitkomen", constateerde de 52-jarige Nijs verontwaardigd.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

 • Armindo Bruma (6%)
 • Timo Baumgartl (48%)
 • Olivier Boscagli (2%)
 • Kostas Mitroglou (16%)
 • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen