Volledig scherm
Winkeldiefstal. © Getty Images/iStockphoto

Winkeldievegge uit Eindhoven huilt tranen met tuiten

DEN BOSCH - Tranen met tuiten in de rechtbank. Een winkeldievegge uit Eindhoven vraagt de rechters een laatste kans om haar leven te beteren.

Waar ging het om? Om kauwgom en vijf pakjes Fruittella, gezamenlijke waarde elf euro twintig, weggehaald bij de Albert Heijn. Om vleeswaren, voor ruim 85 euro, volgens de Lidl. Om babykleding die blijkens de aangifte van de Hema 102 euro waard was.

Braziliaanse

De Eindhovense Rubenita P. (54), van Braziliaanse komaf, bekende grif dat ze vorig jaar drie keer in haar woonplaats had gestolen. Dat deed ze wel vaker, stelen. ,,Uw strafblad liegt er niet om", stelde een van de drie rechters woensdag vast bij de rechtbank in Den Bosch. De vrouw beaamde het allemaal. Alleen dat vechten bij de Lidl, dat was niet gebeurd. Winkelpersoneel had de politie verteld dat ze wild om zich heen had geslagen, de verdachte zelf ontkende. ,,Ik hou niet van geweld, ik werk altijd mee als ik word betrapt.”

Quote

Ik ben al zo lang ongelukkig, ik wil een nieuw leven. Geef me nog een kans.

Verdachte Rubenita P.

P. vertelde de rechtbank dat ze steelt uit noodzaak, als ze eten nodig heeft of een cadeautje op de kop wil tikken voor het kind van een Somalische vriendin. ,,Dus u geeft gestolen waar cadeau aan kinderen?, vroeg een rechter. ,,Dat is niet netjes hé? Maar ik heb niks”, was de reactie.

De vrouw vertelde dat ze geen uitkering krijgt omdat ze daarvoor haar Braziliaanse ID-kaart nodig heeft. Die is ze kwijt. Bij aanvraag van een nieuwe, op de ambassade van Brazilië, werd haar verteld dat ze een ID nodig heeft om een ID aan te vragen. Dat schoot niet op. En toen kwamen in de rechtszaal de tranen. ,,Ik ben al zo lang ongelukkig, ik wil een nieuw leven. Geef me nog een kans.”

Veelplegers

Officier van justitie Geertje Verstegen was beperkt onder de indruk van de tranen. Ze stelde vast dat P. steeds belooft haar leven te beteren, maar dat nooit echt doet. Bij de reclassering komt ze regelmatig niet opdagen en werkt ze niet van harte mee. De officier eiste dan ook een ISD-maatregel, waarbij veelplegers twee jaar vastzitten en tegelijk begeleid kunnen worden, op weg naar ander gedrag.

Advocate Lily van Poucke wees erop dat er inmiddels wel een mogelijkheid is om een nieuw Braziliaanse ID aan te vragen, en daarna dan ook een uitkering. Ze vroeg de rechtbank nog één keer met de hand over het hart te strijken.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (49%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
8887 stemmen