Volledig scherm

Winkeliers Eindhoven 'bijzonder teleurgesteld' over plannen Vestdijk

EINDHOVEN - De winkeliersvereniging in de binnenstad van Eindhoven reageert 'bijzonder teleurgesteld' op de plannen van het college van B en W voor de Vestdijk. Vooral de versmalling van de binnenring steekt voorzitter Bart Meijer.

,,We hebben er jaren tegen geageerd. Dan is het bijzonder teleurstellend om te horen dat er slecht naar ons geluisterd is. Als dit door gaat, ben ik bang voor lange files op de Vestdijk. Dat komt de aantrekkelijkheid van de binnenstad niet ten goede", zegt Bart Meijer, voorzitter van de Stichting Detailhandelsplatform Binnenstad Eindhoven. Hij reageert op het plan om nog vóór de zomer provisorische maatregelen in te voeren op de Vestdijk die ervoor zorgen dat de weg versmald wordt tot één baan en dat doorgaand verkeer onmogelijk wordt.

Parkeergarage
Als tegemoetkoming aan de kritiek van onder meer Meijers platform blijft het voorlopig mogelijk om vanuit de parkeergarage onder de Heuvel via de Ten Hagestraat linksaf te slaan op de Vestdijk. Dat is volgens winkeliersvoorzitter Meijer onvoldoende. Hij had liever gezien dat op de Vestdijk zoveel mogelijk twee rijbanen voor autoverkeer waren gebleven.

Volgens wethouder Mary-Ann Schreurs komt er door de maatregelen 40 procent minder verkeer doordat doorgaand verkeer wordt geweerd. Tot grote files, zoals bijvoorbeeld Meijer vreest, zal de 'knip' bij hotel Pullman Cocagne dan ook niet leiden, aldus de wethouder. Uit eigen onderzoek blijkt bovendien dat 65 procent van de bijna duizend ondervraagden instemt met de maatregelen.

Busbaan
Een andere bijstelling van de plannen betreft verkeer uit de Oude Stadsgracht. Medewerkers van onder meer Dela en bewoners van woongebouw Medina kunnen in de voorlopige plannen nog rechtsaf naar de Geldropseweg blijven rijden, door gebruik te maken van de busbaan. Tijdens de tijdelijke opstelling wordt met de betrokkenen gezocht naar de definitieve oplossing, aldus Schreurs.

Voorzitter Anton Maréchal van de vereniging van eigenaren van Medina is daar gematigd tevreden over. ,,Dit is een goede oplossing, maar een tijdelijke. We zijn dus op onze hoede", aldus Maréchal die ook spreekt namens de gebruikers van de parkeergarage en de bedrijven rond Medina. ,,In ieder geval moet er een tweede ontsluiting komen, anders is de definitieve oplossing onacceptabel. Als je alleen via de Vestdijk-Kanaalstraat weg kan, hoeft er maar iets te gebeuren of je kunt geen kant meer op."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven