Corona zorgt voor een lege binnenstad in Eindhoven.
Volledig scherm
Corona zorgt voor een lege binnenstad in Eindhoven. © Diede Hoekstra

Winkeliers krijgen ook compensatie omzetverlies. Opluchting na uitbreiding coronaregeling

EINDHOVEN - Eerst was er verbijstering en zondag uiteindelijk de opluchting. Ook eigenaren van onder meer kledingwinkels, sportzaken en woonwinkels komen in aanmerking voor een regeling die het omzetverlies door het coronavirus moet compenseren.

Mits ze voldoen aan een aantal voorwaarden kunnen ze eenmalig aanspraak maken op een gift van 4.000 euro om bijvoorbeeld de vaste lasten zoals huur te betalen. Vrijdag leek het er nog op dat alleen ondernemers die van de overheid verplicht dicht moesten in aanmerking kwamen voor de 4.000 euro. Onder meer horeca en kappers stonden op de eerste lijst. Tot grote ergernis van brancheorganisatie Inretail ontbraken winkeliers. Volgens een woordvoerder zijn ze dan wel niet verplicht om de deuren te sluiten maar is het omzetverlies vergelijkbaar.

Oproep om binnen te blijven

Dat vindt ook Ronald Jegerings van Residencia Interieur in winkelcentrum Heuvel. ,,Vanaf het moment dat premier Rutte heeft opgeroepen om zoveel mogelijk binnen te blijven, is het stil geworden in de winkelstraten. Dan heeft het voor een winkelier geen zin meer om open te blijven.” Dat het ministerie van Economische Zaken nu alsnog over de brug komt, noemt Jegerings een ‘mooie meevaller’.

Ook Marcel Emmen van de gelijknamige schoenenwinkel in Winkelcentrum Woensel is tevreden over de gewijzigde regeling. ,,Voor veel zelfstandige ondernemers betekent geen omzet ook geen inkomsten. De vaste lasten lopen door en er komen bestellingen binnen die ze moeten afrekenen. Als ze moeten bezuinigen doen ze dat vaak als eerste op hun eigen salaris.” Dat denkt ook de woordvoerder van Inretail. ,,De tegemoetkoming maakt letterlijk het verschil tussen wel of geen boodschappen doen.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven