Woedende ondernemers gooien cafés op Stratumseind dicht, ‘coronaregels zijn niet te handhaven’
videoEINDHOVEN - Cafés op het Eindhovense Stratumseind sluiten massaal de deuren omdat ze bang zijn voor torenhoge boetes voor het niet naleven van de coronaregels. Ruim de helft ging donderdagavond dicht, veel andere cafés blijven wel open.
Cafébazen zijn woedend over de manier waarop de horeca wordt aangepakt door de gemeente. ,,Van de gebiedsbeheerder heb ik begrepen dat de eerste ondernemers morgen al per post een waarschuwing krijgen”, aldus Tom van Brussel, voorzitter van de ondernemersvereniging. ,,Gaan ze nog een keer de fout in dan volgt een boete van ruim 4.000 euro. Dat kunnen we er nu echt niet bij hebben.”
Controleren als een politieagent
Volgens Van Brussel doen de ondernemers op Stratumseind er alles aan om zich aan de regels te houden. ,,We sluiten eerder, zetten mensen aan tafeltjes en hebben de staantafels van de terrassen gehaald. Probleem is echter dat het publiek zich van de regels weinig aantrekt. Ze zijn klaar met alle beperkingen en gaan gewoon gezellig bij elkaar zitten. Als ondernemer loop je de hele avond als politieagent door je zaak en dan nog krijg je straks een boete van de gemeente.”
Volgens Van Brussel wordt er gemeten met twee maten en is de horeca, zoals altijd, de kop van jut. ,,Loop een willekeurige supermarkt of bouwmarkt binnen. Iedereen loopt er kriskras door elkaar, maar daar is het geen enkel probleem. Wij moeten lijsten bijhouden van iedereen die hier reserveert, dat hoeft de Albert Heijn toch ook niet. Het ondernemen wordt ons onmogelijk gemaakt. Het doet heel erg pijn om na maanden van gedwongen sluiting nu zelf dicht te gaan, maar we kunnen niet anders. Het is niet onze taak om mensen te vertellen dat ze voor hun eigen gezondheid beter wat afstand kunnen houden.”
Cafés die wel open blijven, richten zich veelal op wat oudere doelgroepen of hebben ook een restaurantgedeelte. Café De Spijker, Gaybar De Regenboog, Santé, The Jack en Tipsy Duck bijvoorbeeld. Volgens die ondernemers zijn de maatregelen weliswaar vervelend maar niet onwerkbaar.
Brandbrief naar het kabinet
Dat er grote onvrede is over de huidige regels in de horeca, blijkt ook uit een brandbrief die de Brabantse horeca donderdag stuurde naar het kabinet. ,,Anderhalve meter afstand is in onze branche onwerkbaar”, aldus Ruud Bakker van de Eindhovense afdeling van Koninklijke Horeca.
Regels waar niemand zich aan houdt, maar waar de horeca zwaar onder te lijden heeft. Dat is volgens Bakker de huidige realiteit. ,,Het wordt tijd dat het kabinet ingrijpt en ons de ruimte geeft om het op een andere manier te organiseren.” In de door de Koninklijke Horeca opgestelde brief pleit de horeca van de grote steden in Brabant om de huidige beperking van maximaal 30 bezoekers van tafel te vegen. Bakker: ,,We willen dat de verantwoordelijkheid bij de gasten zelf komt te liggen en het is tijd voor maatwerk. Als je maximaal de helft van het normale aantal bezoekers toelaat, kunnen mensen nog steeds voldoende afstand houden.”
Onwerkbare situatie
Dat de huidige maatregelen in de horeca onwerkbaar zijn blijkt volgens Ruud Bakker uit een enquête onder Bredase horeca-ondernemers. ,,Daaruit bleek dat slechts 7 procent van de bezoekers zich aan de afspraken houdt. Mensen zijn best welwillend om enige afstand te bewaren, maar de strikte anderhalve meter is onwerkbaar in de horeca. Het valt ook niet meer uit te leggen. In een vliegtuig met driehonderd man mag wel, maar op het terras moet je dan weer uit elkaar gaan zitten.”
Onwerkbaar maar ook onrendabel, noemt Bakker de huidige situatie. ,,Gemiddeld draait een ondernemer nu 30 tot 40 procent van de normale omzet en dus moet er nog steeds geld bij. De enige manier om het tij te keren is ons meer ruimte geven. Als je naar de cijfers van het RIVM kijkt, moet het ook kunnen. Die dalen nog steeds, ook nu Nederland weer dichter op elkaar kruipt. Wat ons betreft is er dus geen reden om het beleid niet te versoepelen.”
Vanaf 1 juli mag de horeca, als er niets verandert, open voor maximaal honderd bezoekers. Ook dat is volgens Bakker ontoereikend als de andere regels blijven zoals ze zijn. ,,Die zullen alleen maar moeilijker te handhaven zijn. Maandag gaan de grenzen met België weer open. Daar gelden in de horeca weer hele andere regels. Het wordt alleen maar ingewikkelder.”
Een snelle versoepeling van de maatregelen in de horeca ziet Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, niet snel gebeuren. Volgens Berden, tevens voorzitter van het Regionaal Overleg Acute Zorgketen, gaat loslaten in een kleine stapjes zodat van iedere stap het effect bekeken kan worden. ,,We weten inmiddels dat de kans op besmetting buiten klein is maar binnen spelen er allerlei factoren mee. Hoe druk is het, hoe goed is de ventilatie en wordt er gezongen of geschreeuwd. Dat zal in iedere horecazaak anders zijn en het is dus heel moeilijk om daar een eenduidig beleid op te maken.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Erepenning van Son en Breugel voor afzwaaiende burgemeester Hans Gaillard
SON EN BREUGEL - Burgemeester Hans Gaillard ontving vrijdagavond bij zijn afscheid de erepenning van Son en Breugel. Hij trad in 2003 aan als burgervader. Daarmee is hij de op één na langstzittende burgemeester van Nederland.Son en Breugel -
indebuurt.nl
7 x adresjes om planten te kopen in en rondom Eindhoven
Wil je je tuin onder handen nemen of zoek je nóg een groene vriend voor in je urban jungle? In Eindhoven vind je verschillende zaken waar je planten in alle soorten en maten koopt. Zoals deze zeven plantenwinkels en tuincentra.Eindhoven -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa.
-
PREMIUM
Eindhoven sluit TikTok af voor ambtenaren, account van de gemeente is ook uit de lucht
EINDHOVEN - Ambtenaren van de gemeente Eindhoven hebben op hun werkplek en werktelefoon vrijwel geen toegang meer tot TikTok. Ook het account van de gemeente op de Chinese filmpjesapp is deze week verwijderd.Eindhoven -
-
-
Fantasievolle interpretaties van De Nachtwacht in Van Abbe te bewonderen: ‘Schilderen maakt iets los bij mij’
EINDHOVEN - Wat is jouw interpretatie van Rembrandts De Nachtwacht? Die vraag kregen totaal uiteenlopende Eindhovense inwoners die creatief bezig zijn. In een samenwerking tussen CKE, HK1 en het Van Abbe maakten meer dan negentig deelnemers beeldend werk. Vanaf vrijdag 24 maart is er een expositie in het Van Abbemuseum.Eindhoven -
indebuurt.nl
Voeten in het zand: deze hotspot opent in de zomer in Eindhoven
Met het regenachtige weer van de afgelopen dagen is een beetje vakantiegevoel welkom, vind je niet? Goed nieuws voor de liefhebbers van zon, zee en strand. Daarvoor kun je deze zomerperiode terecht bij een nieuwe hotspot.Eindhoven
In samenwerking met indebuurt Eindhoven