Volledig scherm
Het stadhuis in Eindhoven.

Woekerwinsten in zorg Eindhoven zijn 'tenenkrommend'

EINDHOVEN - Het nieuws dat er in de Eindhovense zorg sprake is van woekerwinsten, is in de politiek ingeslagen als een bom. Het college van B en W moet snel in actie komen, zo vindt de raad. En wel nu meteen.    

 Woekerwinsten in de zorg in Eindhoven?  Onaanvaardbaar, zegt de Eindhovense gemeenteraad.  De SP-fractie wil dat er een diepgaand onderzoek naar komt. De PvdA maant het college tot snelle actie. En de oppositie? Die is vooral verbijsterd. 

"Dit pikken we niet", zegt SP-fractievoorzitter Murat Memis resoluut. "Het kan niet zo zijn dat bedrijven zich verrijken met geld dat bedoeld is voor zorg en voor zorgcliënten. Wij willen dat hier snel goed onderzoek naar gedaan wordt. De onderste steen moet nu boven komen."

Alarm
Met deze ferme taal reageert de Eindhovense SP op het nieuws dat er op het Eindhovense stadhuis alarm is geslagen over de verhouding tussen omzet en winst bij verschillende alarm zorgaanbieders. Afgelopen zaterdag meldde deze krant op basis van vertrouwelijke ambtelijke correspondentie dat er sprake is van woekerwinsten van dertig tot vijftig procent. 

"Tenenkrommend", reageert CDA-fractievoorzitter Linda Hofman. "Dat er te veel geld uitgegeven is voor zorg was al een probleem. Daar komt dit probleem nu nog eens bij. Zeer, zeer verontrustend".  Ook het CDA vindt diepgaand onderzoek naar deze kwestie op zijn plaats, maar wacht voorlopig nog even de bespreking van de zorgproblemen af in de gemeenteraad op dinsdag 11 juli. 

Gesprekken
Welzijnswethouder Renate Richters (GroenLinks) kondigde vorige week aan dat er 'scherpe gesprekken' gevoerd zullen worden met de zorgaanbieders die zich 'onverantwoordelijk ontwikkelen'.  Aanleiding daarvoor was het nieuws dat Eindhoven voor het tweede jaar op rij bijna 40 miljoen euro tekort komt op de begrotingspost van 400 miljoen euro voor zorg en bijstand.   

De VVD-fractie in de Eindhovense raad vindt dat echter te vrijblijvend. "Na het shockerende verhaal over de woekerwinsten is daadkracht nodig", zegt fractievoorzitter Hans Rozendaal. "Die heb ik nog niet gezien. Het is allemaal veel te vaag, veel te vrijblijvend. Wij willen concrete maatregelen: welke zorg is wel nodig, welke niet. En controleer streng of zorgaanbieders zich niet bezondigen aan woekerwinsten. Want dat kan natuurlijk echt helemaal niet." 

Ingrijpen
Ook de PvdA wil meer daadkracht zien bij het college van B en W. "Stevige gesprekken? Helemaal mee eens", reageert fractievoorzitter Frank Depla. "Maar daar mag dan wel wat vaart achter worden gezet.  De tijd dringt." Ook hij is geschrokken door het woekerwinstenverhaal. "Natuurlijk moet dit niet kunnen. Als zorgverleners te ver gaan, moet er ingegrepen worden. De goeden niet te na gesproken, uiteraard."

Voor raadslid Rudy Reker van de LPF tonen de woekerwinsten eens te meer aan dat de gemeente niet 'in control' is, zeker als het gaat om de zorgfinanciën. "Dat is deze coalitie ernstig aan te rekenen."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
8754 stemmen