Volledig scherm
Archieffoto © anp

Woekerwinsten van 30 tot 50 procent op zorg in Eindhoven

EINDHOVEN - Een winst van dertig tot vijftig procent op in Eindhoven verleende zorg? Het blijkt voor te komen. Intern is er bij de gemeente Eindhoven alarm over geslagen, blijkt uit vertrouwelijke gegevens.

Er is sprake van woekerwinsten van dertig tot vijftig procent in de zorg in Eindhoven. Zorgaanbieders in Eindhoven hebben daarover bij de gemeente aan de bel getrokken. Zij constateren dat er voor miljoenen euro's aan zorggeld weglekt bij andere zorgverleners waar de gemeente mee werkt.

Intern onderzoek bij de gemeente heeft vervolgens uitgewezen dat er inderdaad grote vraagtekens kunnen worden gezet bij de verhouding tussen omzet en winst bij die zorgverleners. Het gaat om het Autismepunt Eindhoven, Futuris, Ons-Zorgt en het Eindhovense Psychologisch Instituut (EPI). 

Winst verdubbeld
Dat blijkt uit vertrouwelijke, interne correspondentie van de gemeentelijke afdeling sociaal domein die in het bezit is van deze krant. Zo had het Autismepunt in 2016 een bruto omzet van 3,3 miljoen euro, zo blijkt uit het jaarverslag. Een jaar eerder was dat nog 2,3 miljoen euro. De winst in 2016 was 845.000 euro, bijna een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar.  Op de eigen website noemt het Autismepunt zichzelf een 'kleine zorgaanbieder'. 

Futuris afficheert zichzelf als een bureau dat (jong)-volwassenen met een stoornis in het autistische spectrum 'op weg helpt naar sociale en economische zelfredzaamheid'. Het bureau had in 2016 een omzet van 2,7 miljoen euro. Een jaar eerder was dat 2 miljoen. De winst is in een jaar tijd bijna verdrievoudigd: van 231.000 naar 655.000 euro.  Bij het EPI is in 2016 sprake van een winst van 1,1 miljoen euro op een omzet van 2,8 miljoen euro, een verdubbeling van de winst ten opzichte van vorig jaar.   

'Andere inkomstenbronnen'
De Eindhovense zorgwethouder Renate Richters (GroenLinks) laat via haar woordvoerder weten niet op deze individuele gevallen te willen ingaan. "Maar de jaarrekeningen van de meer dan vierhonderd zorgverleners waar we mee werken worden uiteraard grondig gecontroleerd. En zo nodig wordt er ingegrepen." De woordvoerder wijst er verder op dat 'veel zorgverleners niet alleen met de gemeente Eindhoven werken maar vaak ook nog andere inkomstenbronnen hebben'.

In een brief aan de gemeenteraad schreef het college van B en W eerder deze week al dat er met zorgaanbieders die zich 'onverantwoordelijk ontwikkelen' scherpe gesprekken zullen worden gevoerd. Die moeten leiden tot 'afspraken op maat'. Van aanbieders die niet goed presteren wil de gemeente afscheid gaan nemen. 

Directe aanleiding voor die brief zijn de grote financiële problemen op het gebied van zorg en bijstand waar Eindhoven mee te kampen heeft. Vorig jaar werd het budget van in totaal 400 miljoen overschreden met 39 miljoen euro. Voor dit jaar dreigt een tekort van 40 miljoen. B en W willen nog dit jaar 11 miljoen euro bezuinigen op de zorgkosten.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven