Volledig scherm
Politie bij het Philips Stadion (archieffoto). © ANP

Woensdag kort geding tussen politiebonden en gemeente Eindhoven

UpdateEINDHOVEN - De politiebonden leggen zich niet neer bij het verbod van Eindhovens burgemeester John Jorritsma om het verkeer te hinderen voor aanvang van de voetbalwedstrijd PSV-BATE Borisov. De bonden wilden dinsdag niet meer overleggen met de burgemeester en gaven aan de juridische weg te willen bewandelen als hij bij zijn standpunt blijft. En dat blijft hij, dus vindt er woensdag een kort geding plaats. Dat bevestigt Hans Schoones van politiebond ANPV.  

De burgemeester verbood de politie maandag om in een publieksonvriendelijke actie het verkeer woensdagavond op drie plekken rondom het stadion te vertragen.  ,,De korpsleiding en de minister hebben er geen probleem mee", zegt politiebond ANPV-voorzitter Hans Schoones over de actie. Hij begrijpt niet waarom burgemeester Jorritsma deze nu verbiedt. Hij stoort zich er bovendien aan dat de burgemeester verkondigde dat de wedstrijd zeker doorgaat. Volgens Schoones is er immers nooit sprake van geweest dat de politie de voetbalavond onmogelijk zou maken.

Burgemeester John Jorritsma geeft aan een voorstander te zijn van een sterke politie-cao. "De huidige piept en kraakt. Agenten verdienen een goede cao in een tijd dat het economisch goed gaat. Dat heb ik minister Grapperhaus laten weten." 

Doorstroming verkeer

Zijn belangrijkste bezwaren tegen de politieactie hebben te maken met de doorstroming  van het verkeer. "Zeker op dat moment van de dag. In een stad met 230.000 inwoners waar de ontsluiting al slecht is het al een drukte en dan kan er gedoe op meerdere plekken niet wenselijk."  Jorritsma is verbaasd over de actie van de politiebonden omdat hij eerder Gerrit van de Kamp van politiebond ACP al had kunnen overtuigen van zijn bezwaren. 

Vertraging

Op drie plekken kunnen bezoekers van de wedstrijd vertraging oplopen door de actie die rond 19.00 uur zal beginnen. Op de Fellenoord, bij de kruising met de Boschdijk, en vlakbij het stadion op de Vonderweg, net voorbij de Willemstraat, komen locaties waar agenten auto's even zullen stilzetten. Op de Mathildelaan, ter hoogte van het politiebureau, bevindt zich een zone waar voetgangers worden aangesproken dat ze een gebied betreden zonder politie.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven