Volledig scherm
© Jurriaan Balke

Woenselse Poort spant kort geding aan tegen Omroep Brabant om datalek

EINDHOVEN – Forensisch-psychiatrische kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven spant een kort geding aan tegen Omroep Brabant. Dat heeft een woordvoerder van de kliniek laten weten.

Op deze manier wil De Woenselse Poort de bedrijfsvertrouwelijke en privacygevoelige gegevens, die de omroep via een fout van justitie heeft kunnen bemachtigen, terugkrijgen. 

,,Het is onaanvaardbaar dat vertrouwelijke persoonsgegevens over onze medewerkers en kwetsbare cliënten in handen zijn van personen die daar niet toe gerechtigd zijn", legt een woordvoerder uit. ,,We doen er alles aan om de belangen van onze mensen te beschermen."

Reactie Omroep Brabant
Adjunct-hoofdredacteur Marjo l'Homme van Omroep Brabant betreurt het dat De Woenselse Poort naar de rechter stapt. Ze vindt het kort geding volstrekt onnodig.

,,We hebben meerdere keren aangeboden om de informatie te laten vernietigen, maar geen reactie van De Woenselse Poort gekregen. Bovendien hebben we de originele stukken allang bij een notaris in depot gedaan."

Het kort geding tegen de omroep dient maandagochtend om halftien.

Ontstemd
Omroep Brabant had via een Wob-verzoek informatie gekregen, maar door een fout bij de verstrekking kon op simpele wijze gevoelige informatie worden ingezien.

Op basis van die stukken berichtte de omroep dat de GGzE-kliniek in 2014 een extra groep zware tbs’ers kreeg waartegen het personeel onvoldoende was opgewassen. Dit bleek eerder ook al uit onderzoek. Inmiddels is er een verbetertraject gestart om ervoor te zorgen dat de deskundigheid van het personeel weer op niveau komt.

De GGzE, de regionale organisatie waar tbs-kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven onder valt, is ontstemd over het uitlekken van vertrouwelijke informatie. "We betreuren het zeer dat er opnieuw ongerustheid ontstaat als gevolg van een fout van justitie", meldde de kliniek eerder.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven