Volledig scherm
Foto ter illustratie

Woenselse steentjesgooier omzeilt toezicht

EINDHOVEN - Uit vrees voor levenslang toezicht vanwege een nieuwe wet kiest kinderverkrachter Geoffrey J. ervoor om zijn celstraf helemaal uit te zitten.

De beruchte kinderverkrachter die bekendstaat als de Woenselse steentjesgooier gaat vrijwillig het allerlaatste deel van zijn celstraf uitzitten om te voorkomen dat hij daarna nog onder toezicht staat. Aanleiding voor zijn keuze is een nieuwe wet die op 1 januari ingaat.

Geoffrey J. (65) is in totaal vier keer veroordeeld voor zedenmisdrijven en zat vele jaren in de gevangenis. In 2006 verkrachtte hij in Breda een negenjarig meisje nadat hij in haar slaapkamer wist te komen. Hij kreeg twaalf jaar celstraf voor de verkrachting.

De man stond voor die tijd ook wel bekend als de 'steentjesgooier van Woensel'. In dat stadsdeel gooide hij steentjes tegen de slaapkamerramen van jonge meisjes en probeerde ze naar buiten te lokken.

Sinds 2014 komt J. in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating maar vanwege de kans op herhaling heeft het Openbaar Ministerie (OM) zich daar altijd tegen verzet. Ook de rechter vond het tot dusver onverantwoord om de zedendelinquent vervroegd vrij te laten.

Eerder dit jaar was J. nog bereid zich te houden aan de voorwaarden van voorwaardelijke vrijlating zoals een enkelband en begeleiding door de reclassering. Maar vanwege de dreiging van de nieuwe Wet langdurig toezicht ziet hij daar vanaf en zit de straf uit, blijkt uit een uitspraak van de rechter. De nieuwe wet is vooral gemaakt om de samenleving te beschermen tegen zedendelinquenten en hardleerse criminelen. Het kabinet wil ze levenslang in de gaten houden als daar aanleiding voor is. Daarom heeft J. de keuze gemaakt om de resterende straf uit te zitten.

Reclassering

Volgens de beslissing is de kans dat J. weer de fout ingaat nog altijd heel groot. En omdat hij weigert mee te werken aan een behandeling zijn er volgens de reclassering geen mogelijkheden om de risico's te beperken.

Zijn advocaat Ruben Kool wil niet ingaan op de overwegingen van Geoffrey J. De advocaat verwacht dat in de toekomst meer veroordeelden zich zo berekenend gaan opstellen om te voorkomen dat ze zich eindeloos aan voorwaarden moeten houden en levenslang onder toezicht staan.

Het OM vindt het jammer dat J. niet wil meewerken aan resocialisatie. ,,Hij wil nergens aan meewerken en dat is vooral jammer voor hemzelf. Wij kunnen niet meer doen'', reageert een woordvoerster.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen
    PREMIUM

    Aircision in Eindhoven wil bij 5G test lasers als datakabels door de lucht sturen

    EINDHOVEN - Onder de straten in de steden ligt het vol met kabels en buizen en met de komst van het nieuwe 5G mobiele netwerk dreigen er nog vele bij te komen. Als het aan John Reid en Luis Oliveira van Aircision ligt hoeven het er niet zoveel te zijn. „Met onze technologie kunnen we data met laserstralen versturen. Lasers op gebouwen en masten zenden gecodeerde lichtstralen naar elkaar. Op die laserstralen versturen we data met een snelheid van tien gigabit per seconde. Dat is een 5G snelheid die met radiografische straalzenders niet te halen is. Het nadeel dat regen en mist de lasers kunnen onderbreken, daar hebben wij wat op gevonden.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven