Volledig scherm
Een deel van de deelnemers in het woon-werk-project Made bij NRE dat vier gebouwen gaat neerzetten op de open locatie op het NRE-terrein in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Wonen én werken in Made by NRE, slotstuk van het NRE-terrein in Eindhoven

EINDHOVEN - Made by NRE, dat is de titel van het woon-werk-project dat de grote open plek op het NRE-terrein gaat opvullen. Daar komen vier nieuwe gebouwen met 13 woningen, bedrijven, ambachtelijke en creatieve werkplekken, een expositieruimte, een klein hotel en parkeervoorzieningen.

Houben Worstenbroodjes is wel de meest opvallende naam onder de deelnemers in Made by NRE. Maar ook ontwerpers, ambachtslieden, een oldtimermonteur en bewoners gaan met dat collectief de laatste ruimte op het NRE-terrein invullen: de grote open plaats achter Fifth Jazzclub, nu nog vaak in gebruik als parkeerplaats. Ze hebben de zegen gekregen van de gemeente Eindhoven.

De oude gebouwen op het terrein van het voormalige Nutsbedrijf Regio Eindhoven zijn twee jaar geleden al toegekend aan initiatieven van eindgebruikers, mensen die er ook daadwerkelijk gaan wonen en werken. Ook voor de parkeerplaats, fase 4 genoemd, moest een groep eindgebruikers het gaan doen. Dat wil ook zeggen dat projectontwikkelaars uitgesloten werden. Twee initiatieven dienden zich aan en Made by NRE is de 'winnaar'.

Samen optrekken

De groep is opgezet als een collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO) zoals dat voor woningen vaak gebruikt wordt. ,,Het gaat erom dat we samen optrekken om de plannen te maken, én dat er geen projectontwikkelaar is die winst moet halen", aldus Marco Vlemmix van Bouwen in Eigen Beheer. Hij begeleidt het project met de architecten Houben/Van Mierlo, Frank van der Linden, Harrie van Helmond, Werkstatt en M10.

Volgens Vlemmix gaat het om een groep bedrijven en bedrijfjes die geworteld zijn in Eindhoven. Sommigen zijn al nauw betrokken bij het NRE-terrein. ,,Ze willen hier nu een volgende stap maken. Dat sluit ook goed aan bij de aanwezige initiatieven. Het is feitelijk het laatste puzzelstuk van een bijzonder stuk stad."

Met de toekomstige gebruikers is een schetsplan gemaakt voor vier verschillende gebouwen die wel 'familie' zijn, aldus Houben. Ze passen ook bij de industriële omgeving. De schetsen moeten de komende tijd verder uitgewerkt worden. Halverwege 2018 moet de vergunning aangevraagd worden, in 2019 kan er dan gebouwd worden, zodat eind van dat jaar of begin 2020 de gebouwen klaar zijn.

Volledig scherm
Het schetsplan voor Made by NRE met linksboven het parkeergebouw, rechtsboven het werkgebouw, rechtsonder De Body Building en links het Ambachtsdorp. Met rechtsboven het gebouw van Fifth Jazzclub, linksboven de nieuwbouw in de buurt en rechtsonder de KAS-woningen en het pleintje. © Houben/Van Mierlo Architecten

De vier verschillende gebouwen krijgen hun eigen functie, in totaal met 5000 vierkante meter vloeroppervlak. De 2000 vierkante meter grond wordt daarmee behoorlijk volgebouwd. Meest opvallend is wel de 'fabriek' waar Houben Worstenbroodjes zich gaat vestigen met de bakkerij en een kleine horecazaak. Volgens Lucas Houben, een van de broers die nu de bakkerij runnen, groeit het bedrijf uit zijn jasje in de Hobbemastraat. ,,Hier zien we een kans om in Tongelre waar ons vader ooit begon door te groeien." Houben gaat samen in het gebouw met Kees Henssen. De Eindhovense ondernemer - met een bedrijf in speciale versnellingsbakken in Dordrecht - wil hier een oldtimergarage beginnen. Houben werkt al met veel mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt, Henssen wil daar mee beginnen. Op het dak van de bedrijven is plaats voor een klein hotel want dat was er nog niet op het NRE-terrein.

Parkeerplaatsen

Naast de fabriek is er plaats voor een gebouw waar de groep de door de gemeente verplichte 50 parkeerplaatsen wil onderbrengen op de eerste verdieping. Daar bovenop komt dan ruimte voor onder meer de nieuwe studio van ontwerpbureau HeyHeydeHaas dat nu nog op de Hallenweg zit. ,,We zochten een ruimte waar we echt zelf een voordeur hebben zodat we ook evenementen kunnen organiseren", vertelt Eric de Haas van het bureau.

Die twee gebouwen zitten aan de kant van Fifth Jazzclub. Daar mag niet gewoond worden in verband met de geluidsregels. Woningen aan een groene binnentuin komen er wel in het derde gebouw, het 'ambachtsdorp', dat daarnaast ook werkplaatsen voor creatieve ambachtslieden als Job Martens, Bart de Ridder, Daphna Laurens en Tom Frencken bevat. Frencken zat al in gebouw 11 op het NRE-terrein. ,,We hebben het zien groeien hier. Dus toen we deze kans kregen, hebben we die aangegrepen. We willen hier makers - niet alleen ouderwetse maar ook mensen die met kunststof werken kunnen hier terecht - bijeen brengen die er ook gaan wonen", aldus de meubelmaker.

Gebouw met een huid

Het vierde pand moet onder de titel De Body Building qua buitenkant een opvallende verschijning worden die past bij de wat experimentele gebruikers als ontwerper Bart Hess, 'uitvinder' Rombout Frieling, Antonio Guttierez (taalschool) en expositiebouwer Harm Rensink. ,,Het moet er uitzien als een lichaam, een gebouw met een huid. Het moet bovendien met ons mee kunnen groeien", aldus Rensink. Hier komt ook een expositieruimte voor jonge kunstenaars of danstheater, aan het plein.

De deelnemers treden als één groep op richting gemeente, vertelt architect Houben. ,,Ieder heeft voor zich bepaald hoeveel geld hij kan inbrengen, uit eigen zak of via de bank. Met de optelling daarvan kunnen we deze ontwikkeling betalen. Zo konden we een goed bod doen. Dit is zeker geen cadeautje." Hoeveel geld ze erin gestoken hebben, willen de deelnemers niet zeggen.

Volledig scherm
© Houben/Van Mierlo Architecten
Volledig scherm
Het gezamenlijke binnenhof van het 'ambachtsdorp' en de woningen van Made by NRE. © Houben/Van Mierlo Architecten
Volledig scherm
De Body Building met exporuimte (links) en het werkgebouw met Houben Worstenbroodjes van Made by NRE. © Houben/Van Mierlo Architecten
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7817 stemmen