Volledig scherm
V&D Eindhoven Centrum © Menno Boon

Wonen in het oude pand van V&D in Eindhoven?

EINDHOVEN - Hudson's Bay komt niet in het V&D-pand in Eindhoven. Wat nu? Wachten op een andere winkelketen of verbouwen tot kleinere winkels en woningen?

'Begin 2019 gaan de deuren open", verwacht winkelmakelaar Mark van Zwam (RSP). Hij wil maar gezegd hebben dat het voormalige thuis van de omgevallen V&D-keten niet lang zonder structurele huurders zal blijven zitten, nu de onderhandelingen met Hudson's Bay zijn gestrand. Huurders, want één nieuw groot warenhuis in de oude Eindhovense V&D zien makelaars, winkeldeskundigen, projectontwikkelaars en vastgoedbeheerders echt niet gebeuren.

Zij verwachten een combinatie van functies op de gewilde plek op de hoek van de Vrijstraat en de Rechtestraat in hartje binnenstad: winkelen én wonen en werken.

Meerwaarde

Makelaar Van Zwam rekent op de komst van zeker twee, misschien wel drie huurders. Nationale of internationale ketens die behoefte hebben aan maximaal 3.500 vierkante meter van het in totaal 15.000 vierkante meter tellende pand. De kelder, begane grond en de eerste verdieping zullen daarvoor volgens de makelaar in elk geval worden gebruikt. Hij verwacht dat op de bovenste verdiepingen appartementen of kantoren komen.

Projectontwikkelaars als Toon de Koning (Interesting Vastgoed, VolkerWessels) en Ferdinand Gremmen (SDK Vastgoed) zien wel heil in een plan met gecombineerde functies. De Koning: ,,Ga met de gemeente, beleggers, projectontwikkelaars bijeenzitten en maak een mooi plan. Maar dan moeten de geldschieters de eerste tijd wel genoegen nemen met minder rendement."

Quote

Ga met de gemeente, beleggers, projectont­wik­ke­laars bijeenzit­ten en maak een mooi plan. Maar dan moeten de geldschie­ters de eerste tijd wel genoegen nemen met minder rendement

Projectontwikkelaar Toon de Koning

Ook Thom Aussems, bij woningcorporatie Sint Trudo verantwoordelijk voor het hergebruik van Eindhovense iconen als de Lichttoren en het Klokgebouw, denkt dat een alternatief plan voor de V&D geen volledig commerciële inslag moet krijgen. ,,Maak er een Bijenkorf voor creatieve bedrijfjes van, met de bovenste laag of lagen wonen. Dan maak je iets met meerwaarde voor de binnenstad. Maar om te beginnen moet de eigenaar dan de illusie loslaten dat hij snel veel geld kan verdienen", aldus Aussems.

Rendement

Het pand behoort echter tot de vastgoedportefeuille van het Pensioenfonds Metaal & Techniek en daar draait het om rendement en het uitbetalen van pensioenen. En dus: ,,Is het onzinnig om het vol te zetten met appartementen", zegt Jeroen Verwaaijen van Strabo, onderzoeker van winkelvastgoed. ,,Die winkelmeters zijn veel te waardevol voor niet-commerciële functies."

Namens het pensioenfonds is vermogensbeheer MN ingeschakeld om te zoeken naar een nieuwe bestemming. MN houdt inmiddels weer alle opties open en verwacht dat gesprekken met potentiële huurders de komende weken kunnen worden opgestart. En volgens makelaar Van Zwam hoeven dergelijke onderhandelingen niet langer dan een halfjaar te duren waarna 2018 kan worden gebruikt voor de verbouwing.

Lee Foolen, van het Eindhovense ontwikkelduo Foolen & Reijs Vastgoed, zou wel aan de slag willen met het pand. Foolen: ,,Maar de eigenaar wil niet verkopen." Al is het volgens SDK-directeur Gremmen een uitdaging om het diepe pand geschikt te maken voor bewoning. ,,Je mist nu toch wel licht en lucht achterin. Daarvoor zou je het open moeten maken, als dat kan", analyseert Gremmen.

Ondertussen stelt MN het gebouw ter beschikking aan de Eindhovense onderneemster Ellen Albers. Tijdens de komende Dutch Design Week (21-29 oktober) zullen afgestudeerde modeontwerpers zich hier presenteren.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stigmama: naar de kapper

    Stigmama: naar de kapper

    In de 'grotemensenwereld' is een aantal zaken behoorlijk vanzelfsprekend. En een daarvan is het onderhoud van je eigen lijf en uiterlijk. Zo poetst de gemiddelde mens zijn of haar tanden minimaal 2 keer per dag. Voor het meer specialistische onderhoud van je gebit ga je minimaal jaarlijks naar de tandarts of naar de mondhygiënist. Daarnaast was en kam je je haar, je doet er misschien zelfs een beetje gel in en je zorgt ervoor dat je kleding netjes en verzorgd is. De een doet er iets meer aan dan de ander en er zijn zelfs mensen die er in doorslaan omdat ze geobsedeerd zijn door hun uiterlijk, maar de meeste mensen houden het bij 'gewoon verzorgen'.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven