Bij veel bewoners is ook de badkamer vernieuwd.
Volledig scherm
Bij veel bewoners is ook de badkamer vernieuwd. © Fotomeulenhof/Kees Martens

Woning vol werklui tijdens opknapbeurt van wooncomplex Cliostede in Eindhoven

EINDHOVEN - Eind dit jaar moet het bijna vijftig jaar oude Woenselse wooncomplex Cliostede na een grote onderhoudsbeurt van woningcorporatie Woonbedrijf en aannemer KnaapenGroep weer helemaal bij de tijd zijn. Dan zijn alle 140 appartementen voorzien van een verbeterd ventilatiesysteem, nieuw leidingwerk en in veel gevallen een nieuwe badkamer, toilet of keuken.

Woningcorporatie Woonbedrijf windt er geen doekjes om: normaal gesproken is vooral de prijs doorslaggevend bij de keuze van een aannemer. Voor het grootschalig onderhoud aan de 140 huurappartementen van Cliostede kozen ze niet voor degene met de laagste offerte, maar voor het bedrijf waarvan ze dachten dat de bewoners de minste overlast zouden ervaren.

Dat werd renovatiebedrijf KnaapenGroep uit Son, dat een plan ontwikkelde waarbij de bewoners tijdens de in het voorjaar gestarte werkzaamheden zoveel mogelijk thuis konden blijven wonen. Veel bewoners van het op de John F. Kennedylaan uitkijkende wooncomplex zijn namelijk niet meer zo mobiel. Bijna 55 procent van de bewoners is ouder dan 75.

Per appartement duren de werkzaamheden maximaal vijftien werkdagen, waarbij al het leidingwerk wordt vervangen en het ventilatiesysteem verbeterd. Daarnaast worden alle liften vervangen en het dak voorzien van duurzame installaties en zonnepanelen. Ook kregen bewoners met een keuken, badkamer of toilet uit 1991 of ouder de keuze om deze te vervangen.

Bewoonster Mia van der Horst is in haar nopjes met haar opgeknapte badkamer en toilet. ,,Omdat mijn appartement als eerste aan de beurt was, is bij mij alles extra goed gecontroleerd." De eerste dagen was het wennen aan een woning vol werklui, achteraf is ze tevreden over hoe alles verlopen is. ,,Ook tijdens de werkzaamheden kon ik nog douchen of een wasje draaien."

Op iedere verdieping werden door Woonbedrijf tijdelijk ruimtes ingericht als was-, rust- en douchewoningen. Voor het diner konden ze aanschuiven bij de horeca-afdeling van het naastgelegen Summa College. Inmiddels zijn 120 van de 140 appartementen opgeknapt. Voor het einde van het jaar moeten alle werkzaamheden afgerond zijn.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven