Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Woningaanbod in regio verandert van karakter

EINDHOVEN - Geen nieuwe uitbreidingsplannen meer; bouwen in leegkomende panden als scholen, kantoren, kerken of winkels heeft voortaan veel meer prioriteit. Projectontwikkelaars moeten bestaande woningbouwprojecten bijstellen en bijvoorbeeld meer bouwen voor een- of tweepersoonshuishoudens in plaats van enkel gezinnen.  

De gemeenten Oirschot, Best, Son en Breugel, Veldhoven, Eindhoven, Nuenen, Waalre, Geldrop-Mierlo en Helmond hebben donderdagmorgen in het provinciehuis in Den Bosch deze en nog meer nieuwe woningbouwafspraken officieel vastgelegd. Ze zeggen op het gebied van woningbouw voortaan op te willen trekken 'als waren zij één gemeente'. 

Kleinere woningen
De afspraken zijn een reactie op de veranderende vraag op de huizenmarkt in deze regio. De groeiende groep expats, pas afgestudeerden, starters, arbeidsmigranten, jongeren en senioren heeft vooral behoefte aan kleinere woningen, liefst zo dicht mogelijk bij voorzieningen. Ook blijven gezinnen langer in de stad wonen in plaats van dat ze naar de dorpen trekken. 

,,Maar we hebben de laatste jaren teveel van hetzelfde gepland: eengezinswoningen met een voor- en achtertuin in het duurdere koopsegment, vanaf 250.000 tot een miljoen euro, op uitbreidingslocaties in de dorpen", zegt wethouder Frans Stienen, woordvoerder van het regionaal overleg woningbouw van de negen gemeenten. 

Geld
Het moet anders, maar hoe? Het grote struikelblok is geld. ,,We hebben in de overleggen met collega-wethouders alle projecten eens bij elkaar opgeteld. De negen gemeenten bij elkaar hebben de afgelopen jaren voor 500 miljoen euro aan grond gekocht om nieuwbouwwijken te bouwen. A
ls we alle grote woningbouwprojecten in de regio schrappen, gooien we al dat gemeenschapsgeld weg. We zeiden tegen elkaar: dat kan niet waar zijn. Bovendien is de woningcrisis voorbij en ís er vraag naar nieuwe woningen."

Na talloze brainstormsessies - waarbij coryfeeën op het gebied van woningbouw uit het hele land werden ingevlogen - zijn de negen gemeenten eruit: Eindhoven kan groeien en krijgt daarvoor de ruimte, tegelijkertijd moet elk bestaand woningbouwplan in de regio zich veel unieker profileren. 

Blixembosch
Zo wordt de Eindhovense wijk Blixembosch dé plek voor de 'middeldure' huurwoningen van tussen de 700 en 900 euro per maand. Het Helmondse Brandevoort gaat bewoners aantrekken die willen wonen in een 'slimme' wijk voorzien van de modernste technologie waar auto's worden gedeeld, het groen zo duurzaam is als maar zijn kan en gegarandeerd niet kan worden ingebroken. Aarle krijgt als thema 'kleinschalige voedselproductie'. Stienen: ,,Dan moet je denken aan een wijkje dat zelfvoorzienend kan zijn."

Het maximale aantal woningen dat een gemeente mag bouwen wordt losgelaten. ,,We moeten in plaats van naar aantallen te kijken, andere concepten van woningbouw aanbieden, zoals bewoners die samen een tuin delen of een hofje met zwembad waar de hele buurt gebruik van kan maken", zegt Stienen.

Bevolkingsprognoses
Maar 
ongebreideld bouwen is ook niet de bedoeling; de bevolkingsprognoses van de provincie blijven leidend. In sommige nieuwbouwplannen wordt daarom toch geschrapt. Zilverackers in Veldhoven gaat van 1500 nog te bouwen woningen naar 1200. In een eerder stadium waren al eens 635 woningen doorgestreept. Aarle bij Best zou ooit een megawijk worden met 3400 woningen. Vorig jaar was dat aantal al teruggebracht naar iets meer dan duizend. Nu worden het er 880, een reductie van nog eens 135. Over de gevolgen voor Best wordt de gemeenteraad vanavond bijgepraat, deze keer in een openbare sessie.

En de financiën? Volgens Stienen kunnen de meeste gemeenten putten uit een positief resultaat op het grondbedrijf en blijven de gevolgen beperkt. ,,Dat geld kunnen ze gebruiken om het andere aanbod van woningen te faciliteren." 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven