Volledig scherm
De achterkant van de woontorens Frits en Frederik (rechts) in het plan West-S op Strijp-S in Eindhoven. Links is nog het stuk NatLab te zien dat in gebruik is bij 'buurman' school SintLucas. © MRP/Jeroen Schippers

Woningen Frits verkocht op veiligingsite

EINDHOVEN - De 69 appartementen in woontoren Frits op Strijp-S worden verkocht aan de hoogste inschrijver. Projectontwikkelaar MRP en makelaar Van Santvoort gebruiken daarvoor een open veiligingsite. 

Directeur Bart Meijer van MRP zegt zo een 'open en transparante' verkoop te willen organiseren waar iedereen die de aankoop kan financieren, een 'eerlijke kans' heeft. ,,Nu zijn er toch veel klachten over onduidelijke verkoopprocessen met gesloten enveloppen in de overspannen markt. Veel aspirant-kopers begrijpen niet hoe de toewijzing uiteindelijk tot stand komt", aldus Meyer. 

De toren Frits achter het NatLab en naast creatieve school SintLucas is het eerste van vier woonblokken in het project S-West waar uiteindelijk 233 huur- en koopwoningen komen. De vraagprijzen voor Frits liggen tussen de 272.500 en 1.069.000 euro. Enkele woningen zijn verkocht aan een belegger. 

Volledig scherm
Het braakliggend terrein op de hoek Torenallee-Ir. Kalffstraat-Kastanjelaan op Strijp-S in Eindhoven met rechts de school SintLucas. Hier komt het project S-West, met onder meer toren Frits met 87 koopappartementen. © Michel Theeuwen

Geïnteresseerden krijgen tot en met 26 september de tijd om hun voorkeur én de prijs die ze willen betalen voor een appartement op te geven. Dat kan gewoon de vraagprijs zijn. Zijn er dan meer gegadigden voor één woning, iets wat gewoon op de site te zien is, dan kan er een hoger bod gedaan worden. Ook dat is zichtbaar op inschrijvenwonen.nl. Uiteindelijk gaat het appartement naar de hoogste bieder. Een notaris gaat de verkoop controleren.

Volledig scherm
Woontoren Frits, onderdeel van S-West-project op Strijp-S aan de Torenallee, naast school SintLucas (rechts op de illustratie nog net te zien). Op de voorgrond blok Frederik (91 huurwoningen) dat als volgende ontwikkeld wordt. Een ontwerp van Jeroen Schippers voor MRP Development.In Frits is plaats voor 87 koopappartementen. © MRP Development/Jeroen Schippers

Meijer begrijpt dat deze verkoop aan de hoogste bieder kan leiden tot kritiek. ,,Het commentaar is dan dat de woningen naar de happy few gaan. Dat zien wij anders. We verkopen alleen aan particulieren, beleggers die meer huizen willen kopen doen niet mee. En de financierende banken zijn  conservatief: we geloven niet dat er waanzinnige prijzen betaald gaan worden. Wie de centen heeft, heeft nu gewoon een kans." 

Maakt de projectontwikkelaar niet handig gebruik van de overspannen markt om meer winst te maken op het schaarse product wonen?  ,,Het is nog maar de vraag welke prijzen er uit komen. en wij zijn natuurlijk niet de enigen die dit doen. Verkoop per bod is een duidelijk trend, ook bij NVM-makelaars." 

Hans Veenhuijsen van inschrijvenwonen.nl wijst op de particuliere verkoop van koopwoningen. ,,Dan haalt een eigenaar toch ook zoveel mogelijk uit de markt? En de projectontwikkelaar heeft in slechte tijden ook zijn verlies gepakt." Hij wijst erop dat de koper er bewust voor kán kiezen om méér te bieden dan de vraagprijs. Maar dat hoeft niet. 

Veenhuijsen en zijn partner Dennis Lammerts bieden de veiligsite aan aan projectontwikkelaars en makelaars voor een bedrag per verkochte woning, achteraf af te rekenen. In dit geval is dat 350 euro. 

Meer informatie over het bouwproject: s-west.nl. Over de verkoop is meer te vinden op inschrijvenwonen.nl.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven