Woningen nog sneller verkocht op krappe huizenmarkt in regio Eindhoven-Helmond
KaartEINDHOVEN - Business as usual, zo omschrijven de regionale makelaars de koopwoningmarkt van dit moment: er zijn weer meer woningen nog sneller verkocht, de prijzen daalden nauwelijks (of stijgen zelfs) en er wordt stevig overboden. De coronacrisis heeft nauwelijks effect op de cijfers. Probleem blijft het tekort aan woningen, aldus de makelaars Debbie Mels en Pieter van Santvoort.
Enkele weken in maart hielden de makelaars de adem in: aspirant-kopers zegden de helft van de geplande bezichtigingen af, het aantal biedingen per huis liep sterk terug. ,,Maar we verkochten ze wel. Toen konden starters die lef hadden, snel toeslaan op de woningmarkt. Maar het duurde maar twee weken, toen trok alles weer aan", aldus directeur Pieter van Santvoort van Van Santvoort Makelaars. Zijn conclusie over de kwartaalcijfers voor afgelopen maanden: ,,Als je het niet zou weten zou je aan de cijfers niet zeggen dat er sprake is van een coronacrisis.”
Het bewijs? Meten is weten, zeggen Van Santvoort en voorzitter Debbie Mels van de regionale NVM-makelaars. Enkele getallen: landelijk werd in 50 procent van de gevallen de vraagprijs overboden. Dat cijfer geldt ook voor Eindhoven en omliggende gemeenten. Maar in Eindhoven zelf moest maar liefst 70 procent van de kopers meer dan het gevraagde bieden om eigenaar te worden. In de regiogemeenten en Helmond lag dat aantal wat lager, op 34 procent. Al blijft het daar ook oplopen. ,,Want ook in de regio droogt het aanbod aan woningen langzaamaan op", aldus Van Santvoort.
Meer woning voor hetzelfde geld buiten Eindhoven
En Mels voegt er nog een reden aan toe: de trek uit de stad. Zij weet daar alles van, want inmiddels heeft ze al weer opnames gemaakt voor de tweede tv-serie ‘Voor hetzelfde geld’ van RTL. ,,En we krijgen nu echt heel veel aanmeldingen van stellen die daaraan mee willen werken. Nu kan ik ook met cijfers laten zien dat het hier in Eindhoven ook speelt.” Het aantal verhuisbewegingen van Eindhovenaren naar 'buiten’ groeide van 42 naar 49 procent tussen 2018 en 2020. ,,In Eindhoven is voor starters weinig te halen en daarbuiten heb je inderdaad voor hetzelfde geld meer huis.”
Het aantal woningen dat van eigenaar verruilde steeg weer na het eerste coronakwartaal. In het stedelijk gebied en Eindhoven zelfs met 22 procent (tegen landelijk 14 procent), tegen 3,5 procent in Helmond en de rest van Zuidoost-Brabant. In Eindhoven steeg ook het aanbod van koopwoningen met 15 procent. ,,Eindhoven is een vreemde eend in de bijt, in de coronacrisis", aldus Van Santvoort. ,,Dat heeft te maken met nieuwbouw die in de verkoop ging, maar ook met verkopers die hun huis versneld te koop zetten omdat de prijzen goed zijn en ze niet weten wat er komt. Uit de groei van het aantal transacties én de groei van het aanbod kun je zien dat er geen gebrek is aan vertrouwen bij de consument. De problemen worden nog steeds veroorzaakt door een tekort aan woningen", aldus Mels van Mels Lommers Makelaars in Eindhoven.
Dat is volgens haar ook te zien aan vergelijking met de crisis in het laatste kwartaal van 2008. Toen stortte het aantal verkopen in, daalden de prijzen, stond een woning 94 dagen te koop (nu 31 en 33 in de regio’s), werd er nauwelijks overboden en was er veel meer aanbod. ,,Nee, we hebben nu te maken met een gezondheidscrisis, geen financiële.” De enige groep kopers die nu wel op zijn geld blijft zitten, zijn de particuliere beleggers. Die kijken de kat uit de boom, zo blijkt uit een enquête onder de regionale makelaars, aldus Mels.
De gemiddelde prijs van een woning in Eindhoven en omliggend stedelijk gebied bleef in vergelijking met het eerste kwartaal ongeveer gelijk met 359.000 euro; nog altijd 10 procent meer dan vorig jaar om deze tijd. In Helmond en de rest van Zuidoost-Brabant is dat gemiddeld 342.000 euro, een stijging met 2,5 procent ten opzichte van vorig kwartaal en 6,6 procent met vorig jaar.
Woningmarkt is een vertrouwensmarkt
Hoe het verder gaat, weten de twee regionale makelaars ook niet. De woningmarkt is een vertrouwensmarkt en dat kan zomaar verdwijnen door de slechte economische vooruitzichten of verlies van je baan. ABN Amro voorspelt donderdag dat de prijzen volgend jaar met 2 procent gaan dalen. Veel is afhankelijk van hoe lang het duurt voordat het virus beteugeld is. Als dat nog jaren duurt kan de markt instorten, maar Van Santvoort komt in zijn kwartaalrapport met een ‘realistisch’ scenario. Als de crisis nog doorsuddert, de expats en kleine beleggers wegblijven, komen er ook meer kansen voor starters, ook door de blijvend lage hypotheekrente. Mogelijk dat de prijzen zullen ‘afvlakken’ of licht zullen dalen, ‘maar ook in deze variant blijft het woningtekort ongelooflijk groot', aldus Van Santvoort, die kantoren heeft in Eindhoven, Helmond, Deurne, Eersel en Nuenen.
En dus moet er sneller en massaal gebouwd worden, benadrukken de makelaars. De nadruk op binnenstedelijk ontwikkelen boven bouwen aan de rand van stad of dorp vertraagt volgens Van Santvoort de broodnodige woningbouw. Hij constateert dat een project als District E - met 450 woningen op het Stationsplein - al weer twee jaar achterloopt op de planning. Op zijn vroegst start de bouw die drie jaar duurt halverwege volgend jaar.
Voorwaarde op voorwaarde
,,En van de vier projecten uit het bouwoffensief van de gemeente Eindhoven, waarbij snel 1300 woningen gebouwd zouden moeten worden, is er pas één in de verkoop. De gemeente blijft voorwaarde op voorwaarde stapelen voor projectontwikkelaars, en vraagt ook nog de hoofdprijs voor de grond, zodanig dat bouwen bijna onmogelijk wordt. Eindhoven concentreert zich bovendien te veel op sociale en middeldure huur- en goedkope koopwoningen. Je kunt niet verwachten dat een stad die economisch door het dak gaat, goedkoop blijft. Of je moet extreem veel bouwen.” Hij pleit - nogmaals - voor het Rotterdamse model waarbij niet op alle locaties alle ambities gerealiseerd hoeven te worden, daarin maken gemeente en ontwikkelaar samen keuzes.
Ook andere gemeenten, zoals zijn woonplaats, maken dezelfde fout, zegt Van Santvoort. ,,Eersel wil40 procent sociale woningbouw realiseren. Ze zijn gaan praten met de eigenaren van bouwlocaties, maar komen niet verder. Dat kun je ook gewoon uitrekenen: dat kan gewoon niet.”
Zie de landelijke NVM-cijfers op de site van de organisatie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Makelaar Eindhoven/Helmond: nauwelijks effect corona op woningmarkt april
-
PREMIUM
Universitaire mastergraad binnen en onder contract bij een profvoetbalclub, nu gaat Eva van Deursen voor Oranje
Op haar 24ste leidt Eva van Deursen bij Bayer 04 Leverkusen eindelijk een profbestaan. Dat is leuk maar ook wennen voor de Veldhovense voetbalster, die de graad master of science mag voeren.Veldhoven Dorp -
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.
-
FC Eindhoven AV-verdediger Tom Dekkers (30) neemt afscheid: ‘Ik wil tijd maken voor andere leuke dingen’
Eindhoven -
-
-
ABN AMRO voorspelt dat huizenprijzen volgend jaar 2 procent dalen: ‘Het tij gaat keren’
De huizenprijzen gaan volgend jaar met 2 procent dalen onder druk van de afzwakkende economie door de coronacrisis. Dat schrijft ABN AMRO in een rapport over de huizenmarkt. De bank verwacht voor dit jaar nog wel een stijging van de huizenprijzen met 6 procent, aangejaagd door de lage rente en het hardnekkige woningtekort. -
Huizenprijzen blijven stijgen ondanks coronacrisis
Terwijl de coronacrisis op vrijwel alle aspecten van de samenleving een grote impact heeft, lijkt één domein de dans te ontspringen: de huizenmarkt. Sinds de coronamaatregelen in Nederland van kracht zijn, nu ruim twee maanden geleden, is er nog geen sprake geweest van een dip in het aantal woningen dat te koop komt of in de huizenprijzen. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM)
In samenwerking met indebuurt Eindhoven