Volledig scherm
Woningmarkt in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Woningmarkt verder verhit in Eindhoven, verkoop in regio trekt aan

EINDHOVEN/SON EN BREUGEL - De temperatuur op de Eindhovense woningmarkt loopt steeds verder op, aan alle woningen is gebrek, de prijzen rijzen de pan uit en vooral starters komen steeds moeilijker aan een woning, zo blijkt uit de kwartaalcijfers van makelaarsvereniging NVM. Maar er is ook goed nieuws: ,,De markt in Helmond, de Peel en de Kempen draait lekker", aldus voorzitter Chris van Roon van de regionale NVM-afdeling: de verkoop trekt aan, de prijzen stijgen weer en de woningen staan veel minder lang te koop. 

De stadsregio Eindhoven verslaat ook in alle opzichten de landelijke NVM-cijfers:  het aantal verkooptransacties daalde met bijna 7 procent (landelijk bijna 6 procent) omdat er gewoon geen woningen zijn, de prijzen stegen met 10 procent (landelijk 9,1 procent) en woningen staan gemiddeld nog maar 34 dagen te koop (tegen landelijk gemiddeld 52 dagen).  Het aantal woningen dat te koop stond nam met 36 procent af, hetzelfde percentage als landelijk. En dan is de situatie in de stad zelf nog schrijnender. Daar zie je ook het landelijke verschijnsel dat een kwart van de woningen boven de vraagprijs wordt verkocht, zegt de Breugelse makelaar Van Roon. Tekort aan woningen, een grote vraag en dan ook nog beleggers die woningen opkopen en expats die gewend zijn aan hoge prijzen drijven de prijs verder op. ,,En verkopers zien dat in hun straat natuurlijk ook gebeuren. De volgende zet dan weer iets op de prijs", aldus Van Roon. Ook de tactiek om kopers tegen elkaar te laten opbieden komt steeds vaker voor. 

Afhaken

Het gevolg van de oververhitte markt is dat potentiële kopers afhaken. ,,Of ze wijken uit naar de gemeenten rond Eindhoven en uiteindelijk ook naar Helmond, de Peel en de Kempen. Dat gebeurt natuurlijk vanzelf als ze een woning in de stad niet meer kunnen betalen", aldus de voorzitter van de regio-NVM. Het is een trend die Pieter van Santvoort van het gelijknamige regionale makelaarskantoor al langer signaleert. ,,De markt verplaatst zich meer en meer naar buiten. En mensen kunnen ook echt niet anders, er zijn gewoon geen woningen voorhanden." Ook de hoge prijzen en de aangescherpte financieringsregels maken het lastiger voor starters. 

Maar er is ook goed nieuws, aldus Van Roon: ,,Waar Eindhoven in trends mee vooroploopt, liften de dorpen nu eindelijk ook mee. In het achterland duurt dat even, bleef dat tot nog toe achter, maar er zit nu ook wel echt vaart in", aldus de makelaarsvoorman. Hij wijst onder meer op de prijsstijging van 4,5 procent die in een jaar tijd behaald werd. Ook is het aantal dagen dat een woning te koop staat in de regio Zuidoost-Brabant (zonder Eindhoven en aanliggende gemeenten) 'spectaculair' gedaald: van gemiddeld 150 naar 80 dagen in een jaar tijd. ,,Ook woningen die al lang te koop staan, worden nu verkocht. Het aantal transacties is in vergelijking met het laatste kwartaal van 2016 met 5 procent gestegen."

Quote

Ook woningen die al lang te koop staan, worden nu verkocht.

Chris van Roon

,,De vraag is groot, er is een tekort aan woningen. Er is maar één oplossing en dat is meer bouwen", zegt Van Roon. Hij én Van Santvoort zeggen dat er genoeg plannen liggen. ,,Maar nu moeten we doorpakken en ze ook echt uitvoeren", aldus de Breugelse makelaar. Maar Van Santvoort benadrukt dat er wel voor de juiste doelgroepen zoals starters, en op de locaties in Eindhoven en de stadsregio waar de schaarste het grootst is, gebouwd moet worden. ,,In Eindhoven bijvoorbeeld worden te veel huurwoningen en te weinig koopwoningen gebouwd, vaak omdat er beleggers klaar staan om het geld dat tegen de plinten omhoog klotst uit te geven. De projectontwikkelaar kiest voor het gemak: het hele project in één keer verkocht, in plaats van honderd woningen aan particulieren verkopen. Daar moeten overheid en bouwsector over praten, anders blijven we de verkeerde dingen doen." 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven