Volledig scherm
Nieuwbouw, foto ter illustratie © Ton de Hond

Woningprijzen Eindhoven stijgen met 9,2 procent

KaartjeEINDHOVEN - De prijzen van koopwoningen zijn in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen met 9,2 procent ten opzichte van het eerste kwartaal vorig jaar. Daarmee is de prijsstijging in Eindhoven hoger dan het landelijk gemiddelde. Dat ligt op 8,1 procent.

Dat blijkt uit de meest recente verkoopcijfers op de woningmarkt, die donderdagochtend bekend zijn geworden. De gemiddelde verkoopprijs van een huis in Eindhoven ligt nu op 308.000 euro. Het aantal verkopen is fors gedaald ten opzichte van vorig jaar: er werden in de eerste drie maanden van dit jaar 7,4% minder woningen verkocht dan in het eerste kwartaal van vorig jaar. 

Opmerkelijk is verder dat bijna driekwart van de woningen in de binnenstad van Eindhoven boven de vraagprijs wordt verkocht. Voor de gehele stad gaat het om 48 procent. Landelijk ligt dat percentage op 34. 

Op slot

Dat er in Eindhoven zo veel huizen boven de vraagprijs van de hand gaan, komt ook omdat het aanbod aan woningen in de stad terugloopt. In Eindhoven stonden er op 1 april jongstleden 999 woningen te koop, een afname van 6,2% ten opzichte van vorig jaar.  

Volgens regiomakelaar Van Santvoort is dat eens te meer een bewijs dat de Eindhovense koopwoningenmarkt op slot zit. De cijfers onderstrepen de noodzaak om snel meer nieuwe woningen te bouwen, aldus het makelaarskantoot in zijn analyse van de regionale woningmarktcijfers.   

In Helmond was sprake van een gemiddelde prijsstijging van 7,3 procent, iets onder het landelijke gemiddelde dus. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven