Volledig scherm
© Thinkstock

Woonbootbewoners Eindhoven willen goed overgangsrecht

EINDHOVEN - Het liefst zouden de bewoners van de dertien woonboten in het Eindhovense Beatrixkanaal willen dat hun boten een officiële status in het nieuwe bestemmingsplan krijgen. Maar dat zit er niet in: de aanwezigheid van de zware industrie in hun directe omgeving verhindert dat bestemmingsplan-technisch.

En het gemeentebestuur is niet bereid miljoenen euro's uit te trekken om die bedrijven te verplaatsen zodat het wettelijk wel mogelijk is de boten een plek in het bestemmingsplan te geven. Daarom zit er niets anders op dan een overgangsrecht creëren, zodat de boten daar nog een aantal jaren legaal en ongestoord kunnen blijven liggen - zoals ze er eigenlijk ook al zo'n veertig jaar liggen. De manier waarop dat overgangsrecht vorm moet worden gegeven, daar lopen de meningen echter over uiteen, zo bleek gisteravond tijdens een inspraakavond van de gemeenteraad van Eindhoven. Het college van B en W heeft een voorkeur voor een persoonsgebonden overgangsrecht. De dertien bewoners van de woonboten vinden een objectgebonden overgangsrecht echter op hun plaats, zo betoogde Cor Goudriaan, advocaat te Amsterdam en zelf - behalve gespecialiseerd in woonbootrecht - ook bewoner van zo'n boot, maar dan in Weesp.

Vorm
Het maakt nogal wat uit of de gemeente Eindhoven kiest voor de ene vorm van het overgangsrecht of de andere, hield Goudriaan de gemeenteraadsleden voor. "Bij het objectgebonden overgangsrecht behouden de boten - waarvoor de meeste bewoners een hypotheek hebben moeten nemen - hun waarde", aldus de advocaat. "Hun kinderen kunnen de boot met ligplaats erven, of hij kan aan iemand anders verkocht worden. Pas als er een jaar sprake is van leegstand van de boot of de ligplek, dan vervalt de ligplaats." Als er sprake is van het persoonsgebonden overgangsrecht dan worden de dertien boten in een klap vrijwel waardeloos. "De woonboten ontlenen hun waarde aan het feit dat er een ligplaats bij hoort. Zonder ligplaats is de boot niet of nauwelijks te verkopen, simpelweg omdat die in heel Nederlands schaars zijn", zo zei Goudriaan.

Schadeloosstellingsregelingen
In de ogen van de jurist en de dertien bewoners zou er in dat geval daarom sprake moeten zijn van ruimhartige schadeloosstellingsregelingen aan de hand van de reële waarde van woonboten met hun ligplaatsen. Goudriaan: "Anders worden de bewoners de dupe van het beleid dat de gemeente jarenlang gevoerd heeft: eerst de boten tolereren en ze er vervolgens jaren ongemoeid laten liggen."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven