Woondeal Eindhoven-Den Haag: 27.000 woningen in regio tot 2024
videoEINDHOVEN - Tot 2024 moeten in het stedelijk gebied Eindhoven-Helmond zo'n 27.000 woningen gebouwd worden, alleen in Eindhoven al 15.000, 3000 per jaar. Minister Kajsa Ollongren steunt die versnelling met 750.000 euro voor onderzoek en experimenten, en met hulp bij het maken van nieuwe regels die tijdswinst betekenen. Onder meer het belastingkantoor aan de Karel de Grotelaan wordt verbouwd tot woningen vanaf 2022.
Dat staat in de Woondeal die Ollongren, wethouder Yasin Torunoglu van Eindhoven en gedeputeerde Erik van Merrienboer van de provincie Noord-Brabant donderdagmorgen getekend hebben. Dat gebeurde in het dakpaviljoen van gebouw TQ op Strijp-T. Het was de tweede ‘deal’ die de minister van Binnenlandse Zaken tekende, na Groningen. Nu onderhandelt ze nog met Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. De D66-bewindsvrouw wil zo een bijdrage leveren aan het bouwen van de 75.000 woningen per jaar die er landelijk nodig zijn. Voor Eindhoven alleen betekent dat een stijging van het aantal woningen per jaar van 1000-2000 naar 3000.
“Eindhoven en de regio bloeien op een indrukwekkende manier. Maar dat levert ook druk op op de woningmarkt, over de hele linie. We willen alle groepen die een plek zoeken helpen en wel snel”, zei de minister op het dak van TQ. Zij benadrukte dat de handtekeningen het begin markeren van de samenwerking; veel moet nog nader uitgewerkt worden. In de deal wordt de bouw van 1000 tijdelijke woningen aangekondigd, omdat ,,als je een woning zoekt er weinig aan hebt dat er over vijf jaar gebouwd wordt”, zoals Torunoglu het verwoordde.
Hier heeft de stad wel hulp nodig van het rijk. ,,Je mag tijdelijke woningen maar tien jaar laten staan. Dat is te weinig om het rendabel te maken, dat is niet haalbaar. Dus praten we met Den Haag over het oprekken van die termijn", aldus de wethouder. De tijdelijke woningen voor studenten, arbeidsmigranten en expats moeten komen te staan aan de Castiliëlaan (voormalig azc) en het Slachthuisterrein bij de Berenkuil in Eindhoven, maar ook Veldhoven en Helmond (bijvoorbeeld vooruitlopend op de bouw van Brainport Smart District in Brandevoort (BSD) hebben interesse. Voor onderzoek naar vernieuwing in de woningbouw, bijvoorbeeld met 3D-geprinte huizen en in BSD, stelt de minister 150.000 euro beschikbaar.
Op termijn moeten de woningen gebouwd worden op de negen voorkeurslocaties in de regio, maar ook in het gebied rond de Fellenoord en het spoor in Eindhoven, het KnoopXL., en in de binnenstad en Strijp-S. Dat kan sneller als Haagse regels wat aangepast worden, waar dat kan. Daarover gaan de gemeente, de provincie en het rijk de samenwerking aan. Zo kunnen bijvoorbeeld bestemmingsplannen flexibeler gemaakt worden en de procedures verkort (met maximaal een half jaar) door toepassing van de Crisis- en Herstelwet bijvoorbeeld. Gebiedmanager Jos Roijmans vroeg bij de minister aandacht voor de mogelijke plannen om meer treinen met gevaarlijke stoffen door Eindhoven te loodsen. ,,We moeten in de spoorzone en in KnoopXL op termijn zo'n 13.000 woningen bouwen. Dat gaat niet lukken met aanpassingen van de bouwplannen als het rijk de externe veiligheid niet goed regelt.” In de Woondeal staat dat de minister zich gaat inspannen om de effecten op de woningbouw zo klein mogelijk te houden.
Voor de bouw van middenhuurwoningen tot 800-900 euro krijgt de gemeente in speciale gevallen de mogelijkheid de beginhuur van projecten vast te stellen. Ollongren heeft daarvoor een voorstel in de maak voor een ‘noodknop’: tijdelijk mogen gemeenten dan de maximale huur op basis van de WOZ-waarde van een woning vastleggen. Bovendien krijgen corporaties wat meer mogelijkheden om dat soort woningen te bouwen. In Eindhoven wordt daar al naar gekeken.
Aan de wens van gemeente en woningcorporaties om sociale woningbouw makkelijker te maken door de verhuurdersheffing en de belastingen voor de corporaties te verlagen, komt Ollongren niet tegemoet. Deze kabinetsperiode zit er niet meer in de al aangekondigde twee keer 100 miljoen lagere heffing, aldus de minister.
Limbeek
Ollongren bracht vervolgens nog een werkbezoek aan de wijk Limbeek. Daar praatte ze onder meer met de manager van de Jumbo, Hans Zwijsen, met wijkagenten, de gebiedscoördinator en een wijkbewoner. Ollongren noemde de buurt een voorbeeld waar de samenwerking tussen rijk, provincie en gemeente ook de sociale leefbaarheid kan bevorderen. Voor deze wijk wordt een samenwerkingstafel van allerlei instanties opgericht die gaat werken naar het voorbeeld van de integrale wijkaanpak in Rotterdam-Zuid.
Ze stelt bovendien 500.000 euro beschikbaar voor twee pilots in Oud-Woensel. Hier willen de partijen bekijken hoe ze malafide verhuurders aan kunnen pakken met de spelregels voor woningsplitsing en het opsporen van woonfraude. Ook wordt ondermijning, het tegengaan van bijvoorbeeld witwassen van crimineel geld door vastgoedtransacties, aangepakt in Oud-Woensel. Later kan die werkwijze ook naar andere wijken in de stad uitgebreid worden.
Download de app van het ED
Download de gratis nieuwsapp van het ED. Zo ben je altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws en bekijk je gemakkelijk alle nieuwsvideo’s. Download nu de nieuwe versie in de Apple App Store (iOS) of de Google Play Store (Android).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eindhoven stuwt woningbouwproductie op door kortere procedure
-
Tijdelijke woonunits tegen verhitte woningmarkt in Eindhoven
EINDHOVEN - Tijdelijke woonunits op (bouw)terreinen die nog jaren braak liggen, moeten de druk van de verhitte woningmarkt halen in Eindhoven. Wethouder Yasin Torunoglu bekijkt of die oplossing op korte termijn te realiseren is. -
Harry Janssen krijgt lintje in ‘zijn’ Vonderkwartier
EINDHOVEN - Tijdens het aanbieden van zijn nieuwe boek over het Vonderkwartier, kreeg Harry Janssen zaterdag de koninklijke onderscheiding van Lid in de Orde van Oranje Nassau van locoburgemeester Mieke Verhees.Eindhoven -
PREMIUM
Geert Vermeer neemt afscheid van zijn ‘speelgoedwinkel’: hij stopt na tien jaar als voorzitter van het DAF Museum
EINDHOVEN - Van de dertig jaar dat het DAF Museum bestaat, was Geert Vermeer de laatste tien jaar vicevoorzitter en voorzitter. Zaterdag neemt hij afscheid, bij de opening van de jubileumtentoonstelling Blik op de Weg in de 90’er Jaren.Eindhoven -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.
-
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
-
-
-
Eindhoven maakt afspraken over hoogte huur voor deel nieuwbouw Willemstraat
EINDHOVEN - Voor het eerst maakt de gemeente Eindhoven harde afspraken over de hoogte van de huur met een projectontwikkelaar. 60 van de 188 woningen in de plannen voor het Vogelzang- en het Van de Ven & CO-terrein aan de Willemstraat houden zeker tien jaar lang een huur tussen de 825 tot 900 euro per maand. -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven