Volledig scherm
© Menno Boon/Beeldwaren.nl

Woonlasten in Eindhoven met 10 procent omhoog

EINDHOVEN - Hogere woonlasten voor de Eindhovenaren en een beteugeling van de uitgaven voor de zorg. Dat zijn, kort samengevat, de belangrijkste twee afspraken in het nieuwe coalitie-akkoord in de Eindhovense gemeenteraad.   

De woonlasten in Eindhoven gaan komend jaar met zo'n tien procent omhoog. Gemiddeld zijn de Eindhovenaren per huishouden nu zo'n 613 euro kwijt aan woonlasten. Dat wordt volgend jaar gemiddeld ongeveer 677 euro. Daarmee betalen de Eindhovenaren een deel van de rekening van de gaten die de afgelopen jaren op de gemeentebegroting zijn ontstaan, zo blijkt uit het donderdagmiddag gepresenteerde coalitieakkoord van VVD, GroenLinks, PvdA en CDA. 

Zorg

De nieuwe wethouders van Eindhoven met in hun hand het nieuwe coalitieakkoord. V.l.n.r. Marcel Oosterveer (VVD), Monique List (VVD), Stijn Steenbakkers (CDA), Renate Richters (GroenLinks), Yasin Torunoglu (PvdA) en Jan van der Meer (GroenLinks).
Volledig scherm
De nieuwe wethouders van Eindhoven met in hun hand het nieuwe coalitieakkoord. V.l.n.r. Marcel Oosterveer (VVD), Monique List (VVD), Stijn Steenbakkers (CDA), Renate Richters (GroenLinks), Yasin Torunoglu (PvdA) en Jan van der Meer (GroenLinks). © Ton van de Meulenhof

Jaarlijks wordt er sinds enkele jaren voor het sociaal domein - de posten zorg en welzijn - 35 miljoen meer uitgegeven dan is begroot. Het budget voor zorg wordt daarom vanaf 2019 opgehoogd met 15 miljoen euro. De opbrengst van de woonlastenstijging volgend jaar wordt geraamd op eveneens 15 miljoen euro. Dat betekent ook dat er jaarlijks 20 miljoen euro bezuinigd moet worden op de zorg, op een totaalbudget van om en nabij de 400 miljoen euro. Die bezuiniging zit 'm vooral in de dure specialistische zorg. Verdere maatregelen moeten nog nader worden uitgewerkt, blijkt uit het coalitie-akkoord. 

Compromis

Het coalitieakkoord ademt daarmee de geest van compromis. Zowel VVD en CDA aan de ene kant en GroenLinks en PvdA aan de andere kant hebben water bij de wijn gedaan. De laatste twee partijen wilden niet snijden in de zorgkosten, maar wel de woonlasten verhogen. De twee eerste partijen voelden niets voor een verhoging van de woonlasten maar wilden wel snijden in de zorgkosten. 

De woonlasten in Eindhoven zijn gemiddeld genomen aan de lage kant, zo stellen de vier partijen in een schriftelijke toelichting op hun akkoord. Na de verhoging met gemiddeld tien procent komen deze uit op het gemiddelde niveau van de veertig grootste steden in Nederland, blijkt uit berekeningen.  

Verkeer

Compromissen zijn er ook gesloten op andere veelbesproken Eindhovense onderwerpen. Zo komt er een nieuw onderzoek naar de verkeerssituatie op de Vestdijk in het centrum van de stad. De luchtkwaliteit moet wel verbeterd worden, mogelijk zonder de veelbesproken knip ter hoogte van de Kanaalstraat, maar wel met een rijstrook richting Stationsplein.  

Over de toekomst van Eindhoven Airport en de groei van het vliegverkeer - een ander heikel onderwerp - zijn geen afspraken gemaakt, de vier partijen laten elkaar daarin vrij hun standpunt bepalen. VVD is voor groei, CDA, PvdA en GroenLinks vinden dat alleen sprake mag zijn van groei als de overlast voor omwonenden en voor het milieu wordt beperkt. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven