Het TAC-gebouw, de voormalige Philips personeelswinkel, aan de Vonderweg in Eindhoven.
Volledig scherm
Het TAC-gebouw, de voormalige Philips personeelswinkel, aan de Vonderweg in Eindhoven. © Michel Theeuwen

Woontoren maakt behoud deel TAC aan Vonderweg Eindhoven mogelijk

EINDHOVEN - De bouw van een woontoren van elf verdiepingen moet het behoud van een deel van het TAC aan de Vonderweg in Eindhoven mogelijk maken. Het plan ligt nu bij het college van B en W van Eindhoven; dat neemt binnenkort een besluit. 

,,Hier slaan commercie en cultuur de handen ineen om het oude TAC-gebouw grotendeels te behouden, de culturele broedplaats voor de toekomst hier te bewaren én nog woningen te bouwen ook", aldus projectleider Rob Veldhuijsen van het  TAC (Temporary Art Center). ,,Een stad met hoge culturele ambities moet deze ateliers en werkplaatsen voor startende creatieve ambachtslieden en ontwerpers ook bewaren. En let op: wij houden niet ons handje op. Wij kopen het pand voor de getaxeerde prijs. Alleen kunnen wij niet op tegen een plan waarbij je het TAC sloopt en er woningen bouwt. Maar dat wil je ook niet. En verhuizen kost ook geld. Bovendien hoort deze broedplaats midden in de stad, in de buurt van Strijp-S”, aldus de oud-directeur van het TAC.

Regiodeal

Discussie in het college van B en W is ongetwijfeld dat het plan voor de stad minder oplevert dan sloop en verkoop van de grond voor woningbouw - al wilde de raad dat niet. Het TAC betaalt 2,5 miljoen euro voor het gebouw, na sloop zou Eindhoven er 5,5 miljoen voor kunnen krijgen. Een oplossing zou kunnen zijn om het verschil bij te passen uit de Regiodeal, waarin ook een potje voor culturele broedplaatsen zit. 

Het TAC-gebouw, de voormalige Philips personeelswinkel, aan de kant van de Gagelstraat in Eindhoven, met de kopse kant in de stijl van de Amsterdamse school. Deze blijft ook bewaard in de plannen.
Volledig scherm
Het TAC-gebouw, de voormalige Philips personeelswinkel, aan de kant van de Gagelstraat in Eindhoven, met de kopse kant in de stijl van de Amsterdamse school. Deze blijft ook bewaard in de plannen. © Michel Theeuwen

De toekomst van het TAC kwam twee jaar geleden ter discussie toen het gemeentelijke plan voor het gebied gemaakt werd. Tegen  de sloop van de voormalige  personeelswinkel van Philips kwam verzet van onder andere erfgoedwaakhond Henri van Abbestichting. De gemeenteraad gaf uiteindelijk het college de opdracht om te kijken wat er mogelijk is. 

Het TAC heeft met projectontwikkelaar en belegger Focus Real Estate een plan gemaakt, dat al is goedgekeurd door supervisor Adriaan Geuze. Het idee is om eerst de elf verdiepingen hoge toren achter het TAC te bouwen, naast de geplande Victoriatoren van Foolen & Reijs Vastgoed. In de TAC-toren is plaats voor woningen in de sectoren sociale én duurdere huur, en op de begane grond creatieve maakindustrie, een hotel en atelierwoningen. 

Het TAC-gebouw, de voormalige Philips personeelswinkel, aan de Vonderweg/Gagelstraat (rechts) in Eindhoven.  Dit deel wordt gesloopt en hier rechts wordt een (woon)toren van 11 verdiepingen gebouwd.
Volledig scherm
Het TAC-gebouw, de voormalige Philips personeelswinkel, aan de Vonderweg/Gagelstraat (rechts) in Eindhoven. Dit deel wordt gesloopt en hier rechts wordt een (woon)toren van 11 verdiepingen gebouwd. © Michel Theeuwen

Met de opbrengst van de woontoren kan TAC het plan uitvoeren om het oude gebouw deels te slopen (zijde Gagelstraat) en voor de rest flink op te knappen en te verduurzamen. Dat leidt tot veel lagere energielasten zodat de operatie budgetair neutraal verloopt; subsidie hoeft er niet bij. TAC belooft bovendien de huren voor starters niet te verhogen voor het project.  Focus geeft bovendien nog een lange termijn-garantie af dat de exploitatie van het atelierscentrum gegarandeerd is.  Veldhuijsen ziet dat als een 'keurmerk van een commerciële partij’ voor de zakelijkheid van het plan. 

Het eerdere idee om de straat tussen het TAC en de Ventoseflat te overkappen en een opbouw van vijf verdiepingen op het oude gebouw te zetten, is van de baan. 

Het TAC-gebouw, de voormalige Philips personeelswinkel,  in Eindhoven. Links de garages achter de Ventoseflat aan de Mathildelaan. Het idee om deze straat te overkappen en op het TAC een opbouw voor woningen te bouwen, is van de baan.
Volledig scherm
Het TAC-gebouw, de voormalige Philips personeelswinkel, in Eindhoven. Links de garages achter de Ventoseflat aan de Mathildelaan. Het idee om deze straat te overkappen en op het TAC een opbouw voor woningen te bouwen, is van de baan. © Michel Theeuwen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven