Volledig scherm
De toren Onyx aan de Mathildelaan in Eindhoven, met het lichtkunstwerk-in-wording van Har Hollands. Het is nog niet af, aldus de lichtkunstenaar. © Michel Theeuwen

‘Work in progress’ aan lichtkunstwerk op toren Onyx in Eindhoven

EINDHOVEN - De eerste huurders zijn al in woontoren Onyx aan de Mathildelaan in Eindhoven getrokken. Rondom het 84 meter hoge pand wordt al gewerkt aan de bestrating, fietsers kunnen weer gewoon over het fietspad. En ook in hogere regionen is het 'work in progress': daar zijn de eerste lichtjes van een kunstwerk van Har Hollands te zien. 

Volledig scherm
Lichtshow op de Onyx-toren aan de Mathildelaan in Eindhoven © FotoMeulenhof

Maar de lichtkunstenaar uit Eindhoven laat meteen weten dat het kunstwerk met lopende en van kleur veranderende ledlichtjes nog niet af is. Er wordt achter de schermen nog gewerkt aan de techniek en de aansturing. Hij wil er daarom ook nog niet dieper op ingaan. 

Tot nu toe doet het werk vooral denken aan GLOW, het Eindhovense lichtfestival. Ledlampjes in allerlei kleuren lopen een tiental meter van de top naar beneden, in verschillende kleuren, snelheden en lijnsoorten. Soms zijn het enkele lichttranen, soms vijf lange lichtdraden, die elkaar afwisselen. 

Hollands maakte onder meer lichtkunstwerken voor  het viaduct over de N2/A2 bij de High Tech Campus, het viaduct onder de Traverse in Helmond, het viaduct Meerenakkerweg tussen Eindhoven en Veldhoven en de Leidingstraat op Strijp-S. 

Volledig scherm
De eerste bewoners zijn in de woontoren Onyx aan de Mathildelaan in Eindhoven getrokken. © Michel Theeuwen

Gemeubileerd

De toren is een initiatief van Foolen & Reijs Vastgoed, een ontwerp van Diederendirrix Architecten en een bouwproject van Stam + De Koning Bouw. In totaal 134 gemeubileerde appartementen zijn er te huur via Holland2stay.com. Na Philips Lighting (600 lofts) en Victoria Court (45) is dit het derde project van Foolen & Reijs aan de Mathildelaan. Samen goed voor zo’n 1250 woningen.

Verder werd onlangs bekend dat achter Philips Lighting de Victoriatoren (450 woningen) van 92 meter gebouwd kan worden. Ook legt het vastgoedduo het Victoriapark aan op het middenterrein van het zogenaamde Emmasingelkwadrant. 

Volledig scherm
Woontoren Onyx aan de Mathildelaan in Eindhoven wordt al bewoond. De hekken zijn weg en er wordt aan de inrichting van de omgeving gewerkt. © Michel Theeuwen
Volledig scherm
Woontoren Onyx aan de Mathildelaan in Eindhoven wordt al bewoond. De hekken zijn weg en er wordt aan de inrichting van de omgeving gewerkt. © Michel Theeuwen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven