Zaak Party King: eis 4,5 jaar cel tegen man uit Eindhoven voor gevaarlijk drugslab

112DEN BOSCH - Een Eindhovenaar die volgens hemzelf 'het boegbeeld is van de grote Trefpunt-actie' moet volgens het OM 4,5 jaar de cel in omdat hij een groot harddrugslab achter zijn huis had. Dat had volgens officier van justitie Erna Vrijhoeven tot een onbeheersbare ramp kunnen leiden, middenin een woonwijk.

De Trefpunt-actie was op 4 april, toen in heel Brabant mensen werden opgepakt die in de harddrugs zouden zitten. De politie kwam ze op het spoor na twee jaar gesprekken te hebben afgeluisterd in het Bestse bedrijf Party King. Daar kwamen handelaren en producenten bij elkaar.

Leon M. (52) zou een van hen zijn en de politie viel binnen in drie huizen van hem of die door hem waren gehuurd. Achter een woning aan de Hagenkampweg stond een lab in drie geschakelde garageboxen, in een loods van een gehuurde woning aan de Versantvoortstraat lagen duizenden liters grondstoffen.

De man wist daar allemaal niks van, bezwoer hij. Hij had de boxen verhuurd en vermoedde wel dat er iets fouts gebeurde, gezien de hoge huur die hij kreeg. Maar dat het om drugs ging, wist hij niet. Officier van justitie  Vrijhoeven gelooft daar niks van, alles stond open en bloot, de politie herkende de drugsgeur al toen ze uit de auto stapte.

Advocaat Bert de Rooij gelooft zijn cliënt wel en had een zwaarder punt. Volgens hem was er een grote fout gemaakt aan het begin van het onderzoek. De man is getapt en er werd bij hem doorzocht omdat hij in Party King over drugs zou hebben gepraat. Maar na zijn arrestatie bleek dat fout: het ging om een andere man. De politie erkende dat ook.

Volgens De Rooij had de politie zijn man niet als verdacht mogen aanmerken, waardoor het tappen en doorzoeken juridisch niet klopte.

Ook Vrijhoeven gaf toe dat er een fout was gemaakt, maar dat bleek pas later. De beslissing tot tappen, zoeken en arresteren was genomen op toen juist lijkende gegevens en dat is, ook volgens de rechtbank, toegestaan.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven