Zeer grote brand verwoest basisschool Onder de Wieken in Eindhoven

VIDEOEINDHOVEN - Bij basisschool Onder de Wieken aan de Mainelaan in Eindhoven is zaterdagochtend kort voor 11.00 uur een zeer grote brand uitgebroken. De brandweer laat de school gecontroleerd uitbranden. Het gebouw moet deels gesloopt worden ten behoeve van bluswerkzaamheden, twittert de brandweer. 

Brand bij basisschool Onder de Wieken in Eindhoven.
Volledig scherm
Brand bij basisschool Onder de Wieken in Eindhoven. © Bert Jansen

Om 12.45 uur is een NL-Alert verstuurd naar mensen in de omgeving om ze te waarschuwen uit de rook te blijven. De brandweer was zaterdagavond rond 20.45 uur nog aan het nablussen.

GRIP 1
De brand is vermoedelijk ontstaan in het midden van het schoolgebouw. Er waren grote vlammen te zien en er was veel rookontwikkeling. De brandweer kwam met meerdere voertuigen ter plaatse, waaronder 2 hoogwerkers en 4 tankautospuiten. De hulpdiensten hebben de brand opgeschaald naar zeer grote brand. Om 12.07 uur is opgeschaald naar GRIP 1, wat betekent dat hulpdiensten nauwer samen gaan werken in de bestrijding van de brand. 

Om 12.30 uur was de brand nog niet onder controle. Toeschouwers werd gevraagd om uit de rook te blijven. Omwonenden moesten hun ramen en deuren gesloten houden en ventilatie uitzetten. Onder het toegestroomde publiek bevonden zich ook leraren en leerlingen van de school. In september zou begonnen worden met nieuwbouw.

'Ramen gesprongen'
Buurman Davey de Haze (22) zag de brand steeds groter worden. "Ik hoorde de brandweer in de straat rijden en keek naar buiten. Ik zag eerst wat rook uit het midden van het schoolgebouw komen, daarna werd de rook steeds erger en sprongen alle ramen. De brandweer probeert nu vanaf boven de brand te blussen.  Alle lokalen staan vol rook."

Volledig scherm
© Davey de Haze

Toeschouwers
De brand trok veel toeschouwers. Onder en hen ook leraren en leerlingen. Juf Margriet van der Aa legt troostend een arm om een verdrietig meisje. ,,En dan te bedenken dat in september wordt begonnen met de nieuwbouw voor onze school, elders. Nu zullen we toch in de tussentijd op zoek moeten naar een andere plek." 

Ook de juffen onderling omhelzen elkaar. ,,Ongelofelijk, hoe snel zo'n brand gaat", zegt Nicole van der Heijden. Haar tienjarige zoontje Kay kijkt beduusd naar alle rook die uit zijn school komt. ,,Het eerste waar hij aan dacht was meester Maartens gitaar", vertelt zijn moeder. ,,En het verhaal dat we maakten op de computer", zegt Kay. ,,Alles is gewoon weg, het is niet te bevatten. Als mijn zoontje Tim straks thuiskomt van zijn voetbaluitje, zal hij dit heel erg vinden", zegt een andere moeder, Irene van den Houten. ,,Groep acht zal straks ook geen afscheid meer kunnen nemen van zijn oude school."

Nicole van der Heijden, haar zoontje Kay en Irene van den Houten
Volledig scherm
Nicole van der Heijden, haar zoontje Kay en Irene van den Houten © ed

Gemeente en schoolbestuur beraden zich op dit moment over tijdelijke herhuisvesting voor de school.

De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Volledig scherm
Volledig scherm
© Davey de Haze
De brand was vanuit Helmond te zien.
Volledig scherm
De brand was vanuit Helmond te zien.
Volledig scherm
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
© Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven