Volledig scherm
Jan Mokkenstorm, psychiater en directeur van 113Online. © 113Online

'Zelfmoordpreventie vraagt om 'n leider'

EINDHOVEN - In de strijd tegen zelfmoord moet een bestuurder in de regio opstaan als campagneleider. Dat zegt Jan Mokkenstorm, psychiater en directeur van 113Online.

Het zou enorm helpen om het aantal zelfdodingen omlaag te krijgen wanneer een burgemeester of wethouder zich hard maakt voor deze strijd. Dat vindt psychiater Jan Mokkenstorm, tevens directeur 113Online, de landelijke organisatie voor zelfmoordpreventie.

Mokkenstorm zegt dit vooruitlopend op zijn lezing vrijdag in de Eindhovense bibliotheek. Daar spreekt hij op een bijeenkomst van de GGzE, GGZ Oost-Brabant en GGD. Vorig jaar lanceerden zij gezamenlijke projecten als een publiekscampagne, lessen op school en trainingen voor hulpverleners. Zij hopen door samenwerking het aantal zelfdodingen te verlagen. "Een mooie proeftuin", aldus Mokkenstorm. Maar dat is niet genoeg.

Samenwerking

"Om preventie te laten slagen is leiderschap nodig", vertelt Mokkenstorm. "Ik zie dat de GGZ en GGD heel goed bezig zijn, maar het schort aan samenwerking tussen álle zorginstellingen. Betrek daarin ook de huisartsen. Om dit te bereiken, moet een burgemeester of wethouder laten zien hart voor de zaak te hebben. Dat kan net het extra stapje opleveren. Er staan nu goede spelers op het veld, maar je hebt een bondscoach nodig voor resultaten."

Gemeenten moeten ook geld uittrekken, aldus Mokkenstorm. "In gemeenten zie ik discussies. Onderhouden we schoolpleinen of geven we geld uit aan suïcidepreventie? Uiteindelijk bespaart het voorkomen van zelfdoding de samenleving meer. De grootste klap van een zelfdoding is emotioneel. Maar je kunt het ook economisch bekijken. In een jong iemand die zich suïcideert heeft de samenleving veel geïnvesteerd met bijvoorbeeld onderwijs."

In Zuidoost-Brabant pleegden vorig jaar 89 mensen zelfmoord. In 2015 waren dat er 87 en in 2014 ging het om 80 personen. Mokkenstorm maakt zich zorgen om de stijging. "In Eindhoven gaat het zelfs om anderhalf keer meer mensen dan het landelijk gemiddelde."

Vrouwen

Mokkenstorm ziet dat het aantal vrouwen in de statistieken toeneemt. "Landelijk plegen veel meer mannen dan vrouwen zelfmoord. In Eindhoven ligt dat dichter bij elkaar. Dit kan betekenen dat de zorg minder toegankelijk is geworden, want vrouwen zoeken over het algemeen vaker hulp dan mannen. Dat is een oppervlakkige analyse. We moeten uitvogelen hoe dat komt."

De lezing 'Suïcidaliteit raakt iedereen' vindt vrijdag 15 september plaats in de Bibliotheek Eindhoven van 19.15 tot 21.00 uur. Entree is gratis, aanmelden verplicht via www.bibliotheekeindhoven.nl

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Stigmama: naar de kapper

    Stigmama: naar de kapper

    In de 'grotemensenwereld' is een aantal zaken behoorlijk vanzelfsprekend. En een daarvan is het onderhoud van je eigen lijf en uiterlijk. Zo poetst de gemiddelde mens zijn of haar tanden minimaal 2 keer per dag. Voor het meer specialistische onderhoud van je gebit ga je minimaal jaarlijks naar de tandarts of naar de mondhygiënist. Daarnaast was en kam je je haar, je doet er misschien zelfs een beetje gel in en je zorgt ervoor dat je kleding netjes en verzorgd is. De een doet er iets meer aan dan de ander en er zijn zelfs mensen die er in doorslaan omdat ze geobsedeerd zijn door hun uiterlijk, maar de meeste mensen houden het bij 'gewoon verzorgen'.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven