Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Zes basisscholen in regio ‘Brainport’

EINDHOVEN - Zes basisscholen in de regio zijn nu officieel benoemd tot ‘Brainportschool'. Nog eens dertig scholen staan op het punt te volgen.

Zelf een videoclip maken met een smartphone en een groen scherm. Of in groepjes proberen de snelste modelboot met een motortje te bouwen. Bij kinderen de nieuwsgierige en onderzoekende houding ontwikkelen die daarvoor nodig is, dat is ‘Brainport’ in een notendop. In navolging van inmiddels dertien middelbare scholen hebben nu zes basisscholen in de regio formeel het predicaat Brainportschool gekregen. Dat zijn OBS Brandevoort en Sint Trudo in Helmond, De Heiacker in Veldhoven, De Rietpluim in Nuenen, 't Slingertouw in Eindhoven en Het Talent in Asten. 

Projectgericht

Dat lijkt pas het begin: in januari 2018 is een nieuwe groep van nog eens dertig basisscholen gestart om hun onderwijs in te richten à la Brainport. Zeker bij zaakvakken als natuurkennis en levensbeschouwing ligt de nadruk niet meer op het overdragen van kennis, maar het aanleren van vaardigheden. Kinderen krijgen projectgericht een probleem voorgeschoteld en gaan samen met hun meester of juf op zoek naar een oplossing. Internationalisering, het opleiden van het schoolteam en samenwerking met de omgeving zijn andere pijlers waarop een commissie van toezicht de scholen beoordeelt. De dertig aspirant-Brainportscholen komen daarvoor in 2020 aan de beurt.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven