Volledig scherm
Still uit 'Botanica', de nieuwe korte film van de Limburgse regisseur Noël Loozen (1983), bekend van onder meer de geprezen films 'Spoetnik' en 'Limburgia'. © Noel Loozen

Zevende editie EFF: visitekaartje Eindhoven Filmstad

EINDHOVEN - Eindhoven begint een serieuze filmstad te worden. Eindhovens Film Festival (EFF), 6 tot en met 10 december, sluit aan met een uitgebreide zevende editie, nu ook in TAC en Vue.

Het was in 1934 ‘de eerste Nederlandse speelfilm met geluid’, Willem van Oranje, opgenomen in de Philips Studio’s aan de Oirschotsedijk, na Amsterdam het tweede studiocomplex van Nederland. Philips had de hoop dat Eindhoven zou uitgroeien tot ‘Philiwood’, het Hollandse Hollywood.

Maar Willem van Oranje flopte, de oorlog naderde en de studio sloot al snel haar deuren. Willem van Oranje bleef de enige speelfilm die in Eindhoven werd opgenomen. Eindhoven Philiwood? No way.

Doodslag

Maar de laatste vijf jaar beleeft de stad een ware opleving op filmgebied. Theo Maassen zette het ‘maagdelijke’ Eindhoven in 2012 terug op de kaart met thriller Doodslag, een jaar later herrees in het uitvinderscentrum van Philips (Natlab) een fraai filmcomplex, met in de ‘basement’ Broet, initiator van het Eindhovens Film Festival, en (later) in de achtertuin Sint Lucas, met serieuze AV-afdeling. In 2014 volgde de eerste aflevering van festival DOCfeed en begin 2015 nam het aantal bioscoopstoelen in de stad fors toe met de komst van Vue, een modern bioscoopcomplex met ’s werelds eerste Dolby (Atmos) Cinema-zaal, een innovatieve geluidstechnologie.

Na Doodslag was Eindhoven de afgelopen vijf jaar het decor van nog meer kwaliteitsfilms: De Boskampi’s, De Helleveeg, Of ik gek ben en onlangs de grootse vikingfilm Redbad.

Visitekaartje

Tijd voor een visitekaartje voor Eindhoven als filmstad, bedacht het Eindhovens Film Festival en liet het lokale Branded Cinema met regisseur Harrie Verbeek uit Heeze een eigenwijze trailer maken rond een jonge filmmaker. Opgenomen op bekende Eindhovense plekken zoals het Evoluon. Inspirator in het intrigerende filmpje: Joost Prinsen. Zijn boodschap: Schrijven! Filmen! Doe het!

Programma

Op EFF zijn tientallen films te zien. Animatie, korte films en documentaires, uit binnen- en buitenland. Ook zijn er workshops. Een greep:

-Michelle Verhoeks (Eindhoven) trok eerder aandacht met zingende vagina’s. Diep heet haar nieuwe animatiefilm. 10 dec, Natlab, 12 uur. In Talent Talks met Pop Up Cinema vertelt zij aan de hand van fragmenten over haar werk.

-Preview animatiefilm From the snow-covered hill van Eindhovense studio Matte! Nande? Het publiek mag feedback geven. 8 dec, Natlab, 21-22 uur

-‘De weg naar het plein’ van Fabian van Dongen. Eindhovense wijk Vonderkwartier werkt aan ambitieus plan: het opvoeren van Carl Orffs Carmina Burana. 9 dec, Natlab, 13 uur.

-In Director’s Cut vertellen Aiman Hassani (#YOLO4REAL) en fotograaf en cinematograaf Mike Roelofs over hun ervaringen. 9 dec, TAC, 19 uur.

-Workshop ‘cinemagrafie’ met Mike Roelofs e.a. 9 dec, TAC.

-Lukas de Kort (Eindhoven) was cameraman van de goed ontvangen documentaire Ik was pas veertien. Terwijl een 86-jarige vrouw terugblikt op een ingrijpende gebeurtenis uit het verleden, kijken we in de ogen van meisjes van veertien van nu.

-One Minute Docu-workshop: met Laurie Wolffs (Bekant) en Nicky Maas (documentairemaker). Je eigen documentaire maken van één minuut. 9 dec, TAC, 11.30u.

Verder te zien o.a: Botanica (Noël Loozen, foto), Boer Peer (Daan Jongbloed) Lejla (Stijn Bouma), Meryem (Reber Dosky), #YOLO4REAL (Aiman Hassani), To Catch a Fly (Sanne Kortooms) en Sand (Arjan Brentjes). Op 7 december is er twee keer een ‘Best of EFF’- blok in Natlab.

 Info op de website.

Golden Wings Awards & Cultuurprijs

Een jury met Anneke Blok (actrice), Ulrike Helmer (documentairemaker) en Pieter Walther Boer (filmregisseur) reikt zondag 10 december (18-20 uur) in de Dolby Cinema-zaal van Vue 17 Golden Wings Awards uit aan regionale en (inter)nationale filmmakers in diverse categorieën zoals Beste Brabantse Talent, Beste Documentaire, Beste Acteur en Actrice, Beste Muziek en Beste Film. Leon van der Zanden is host van de avond.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds reikt deze avond tevens de Cultuurprijs 2017 uit aan acteur en regisseur Frank Lammers.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven