Volledig scherm
© Kees Martens/fotomeulenhof

Zoeken naar grip op ijs tijdens race in Eindhoven

EINDHOVEN - De bestuurders hebben duidelijk meer last van het gladde ijs dan de auto's waarmee ze rijden. Met enige regelmaat glibbert er een onderuit als er een vastgelopen auto weer op de baan moet worden gezet. Het blijft een bijzonder schouwspel. Volwassen mannen die glunderen als ze hun modelauto net wat sneller door de bocht sturen dan de concurrentie.

Zondag waren ze op uitnodiging van de Electro Racing Club Eindhoven in het IJssportcentrum Eindhoven voor een speciale ijsrace.

Spijkerbandjes
Op een afgezet gedeelte van de ijshockeybaan is met rubberen slangen en houten afzettingen een circuit gebouwd. IJs is voor veel deelnemers onbekend terrein dus er wordt in de zoektocht naar voldoende grip druk geëxperimenteerd met verschillende spijkerbandjes. Jeroen van Outvorst (53) uit Berghem lijkt de juiste afstelling gevonden te hebben. Als een gele lichtflits vliegt zijn schaalmodel over de baan. Van Outvorst is er namens het Skinny Winny Racing Team. De term Skinny vergt gezien het postuur van Van Outvorst wat uitleg. ,,Het is een bijnaam die ik heel wat jaren en kilo's terug al gekregen heb", lacht hij.

De wedstrijd in Eindhoven trekt de nodige bekijks van bezoekers die op de baan ernaast schaatsen. Wie mee wil doen kan maar beter een goed gevulde portemonnee hebben, zo blijkt uit een rondje langs de deelnemers. Voor een instapmodel met alle toebehoren ben je al snel duizend euro kwijt. Het weerhield Sam Peperkoorn (46) uit Eersel er niet van om door de jaren heen zo'n twintig bolides aan te schaffen. ,,Ik heb op vrijdagavond een bijbaantje in de kroeg om de boel te financieren."

Gas
Waar de auto's op een gewone baan soms wel tachtig kilometer per uur halen, gaat het in Eindhoven op ijs een stuk minder snel. ,,Het is hier vooral kunst om niet teveel gas te geven", legt Jeroen van Outvorst uit. ,,Het is leuk maar ik heb toch een lichte voorkeur voor de benzineauto's. De lucht van olie en het geluid van motoren mis je bij deze elektrische auto's."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven