Zomerserie: De geur van terpentine, verf en veiligheid hing altijd in het tekenlokaal
Juffen en meestersEINDHOVEN - In het tekenlokaal van Anne Rensen rook het altijd naar terpentine en verf, maar als tiener kon Suzanne Huis zich geen fijnere plek wensen. "Bij Anne had ik voor het eerst het gevoel dat ik meetelde."
De twee hebben er al voor gewaarschuwd: ze praten veel, snel, en bij voorkeur door elkaar heen. Daarvan blijkt geen woord gelogen, als Anne Rensen (74) en Suzanne Huis (45) deze ochtend hun oude middelbare school aan de Eindhovense Geraniumstraat binnenstappen. Tegenwoordig huist hier de vrije basisschool De Regenboog, maar Rensen en Huis kennen deze plek als mavo De Roosten, nog voor die verhuisde naar elders in de stad.
Anne gaf mij het gevoel dat alles mogelijk is
Achter iedere wandtegel, en dat zijn er nogal wat in dit klassieke schoolgebouw, blijkt een herinnering of anekdote te schuilen. Ze ratelen aan één stuk door. En als de fotograaf de twee vraagt te poseren, is het lachen, gieren, brullen. "Ik word er helemaal nostalgisch van”, zegt Huis. "Ik was hier 28 jaar geleden voor het laatst!"
Wereld veranderen
Maar de ontmoeting tussen Rensen, beeldend kunstenaar en 21 jaar lang docente tekenen op De Roosten, en Huis, die er in 1989 haar mavodiploma behaalde, is meer dan een feest der herkenning. Het laat zien hoe een leerkracht de wereld kan veranderen, leerling voor leerling.
Want hoewel opgegroeid in een geborgen gezin, had Huis er op school nooit echt bij gehoord. Ze was rebels en meer bezig met tekenen of de honger in de Hoorn van Afrika dan met de rekenles. En dan kwamen haar ouders ook nog eens uit Amsterdam, en niet - zoals die van de andere kinderen - uit Geldrop. Nee, ze voldeed niet bepaald aan de verwachtingen van de school. "Dat hoorde ik ook steeds”, herinnert ze. "Dat ik niets kon, en dat het toch niets zou worden."
Iedereen kunstenaar
Tot ze in de jaren tachtig het tekenlokaal van Rensen binnenstapte. Het rook er altijd naar terpentine en verf - geen wonder, de kinderen veegden hun kwasten steevast af aan de gordijnen -, maar het was er wel veilig. "Wat je op het schoolplein niet durfde te zeggen, zei je wel in het lokaal van Anne." En: "Anne beschouwde je niet als leerling, maar als mens. Ze dacht niet in goed of fout: wat je ook maakte, bij Anne was iedereen een kunstenaar. Voor het eerst had ik het gevoel dat ik meetelde."
Je zou van minder verlegen worden, toch?
"Je zou van minder verlegen worden, toch?”, zegt Rensen zacht. Ja, het ontroert haar, al die mooie woorden. Al komt het niet als een complete verrassing - eerder dit jaar kreeg Rensen nog een lintje opgespeld en Huis was een van de sprekers bij de uitreiking van die koninklijke onderscheiding. Maar tegelijkertijd reageert Rensen met een bepaalde vanzelfsprekendheid. Want zoals de Eindhovense al die jaren omging met 'haar' kinderen, dat wás ook vanzelfsprekend voor haar. "Ik wilde recht doen aan die kinderen, simpel. Ik heb zelfs een tijdje een Chinese leerlinge in huis genomen. Een intelligent kind, maar thuis spraken ze alleen Chinees en daardoor ontwikkelde ze haar Nederlands niet voldoende. Toen heb ik haar in overleg met de ouders een paar weken in huis genomen, zodat ze de hele dag Nederlands hoorde. Of ze haar diploma heeft gehaald? Jazeker."
Tekenlerares
Het zaadje dat werd geplant aan de Geraniumstraat in Eindhoven, kwam uiteindelijk tot bloei in Amsterdam. Aanvankelijk werkte Huis als beeldend kunstenaar, maar haar hart lag ergens anders: óók Huis werd tekenlerares. Of zoals ze zelf zegt: "Ik werd Anne. Ik wilde niet zomaar een lerares zijn, ik wilde zijn zoals zij: eentje die kinderen richting kan geven. Omdat ik zelf had ervaren dat je daarmee het verschil kunt maken. Ik heb zelfs nog bij Anne stage gelopen, ook al was ik toen al verhuisd naar Amsterdam. Nee, ik denk niet dat ik lerares was geworden als ik haar niet had ontmoet."
Naast haar werk op een middelbare school in Amsterdam-West runt Huis sinds een aantal jaar haar eigen kinderopvang, ook in de hoofdstad. "Iedereen met wie ik werk, op school en in de opvang, kent het verhaal van hoe ik als tiener binnenstapte bij Anne. En haar ideeën pas ik nog dagelijks toe. Zo wil ik dat de ruimte een soort thuis is voor de kinderen. Anne kon die sfeer als geen ander scheppen, met een koffie- en theehoek en een plek om te lezen. Ik weet niet of Anne het beseft, maar haar gedachtegoed verspreidt zich als een soort olievlek."
Alles is mogelijk
En zie Huis nu, ruim dertig jaar na haar eerste ontmoeting met Rensen. De onzekere tiener van weleer heeft met Kleinlab, zoals de opvang heet, 37 werknemers in dienst en een klantenbestand van zo'n 600 kinderen. "Anne gaf mij het gevoel dat alles mogelijk is. Die boodschap wil ik doorgeven. En weet je het wat mooie is? Een van mijn leerlingen volgt nu óók de opleiding tot tekendocent." Een soort derde generatie Rensen dus? Ja, knikken de twee. En voor het eerst deze ochtend zijn ze er even stil van.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Brandevoort opnieuw in de spotlights, in Australië nemen ze de wijk als voorbeeld
HELMOND - Brandevoort blijft zowel nationaal als internationaal inspireren. De Helmondse nieuwbouwwijk, die binnenkort op tv te zien is in Andere Tijden, staat ook model voor een groot bouwproject nabij de Australische wereldstad Sydney. -
PREMIUM
Onzekerheid over bouw 1100 woningen in Emmasingelkwadrant aan Vonderweg in Eindhoven; ‘De tijden zijn veranderd’
EINDHOVEN - De bouw van zo’n 1100 woningen in het Emmasingelkwadrant tussen de Mathildelaan en de Vonderweg in Eindhoven is onzeker geworden. De ontwikkelaars betwijfelen of ze wel aan de ambitieuze eisen van de gemeente Eindhoven kunnen voldoen. Vooral de bouw van goedkope woningen lijkt de plannen in de wielen te rijden. -
PREMIUM
Nieuwe woningen op Kastelenplein in Eindhoven zijn ook voor starters, zegt wethouder Verhees
EINDHOVEN - Ook starters moeten in de nieuwbouw op Kastelenplein in Eindhoven iets van hun gading vinden, zegt wethouder Mieke Verhees. Vreemd, vond CDA-commissielid Youri Gerrits, want dat staat niet in het kader dat de gemeenteraad moet vaststellen. -
met video
Rik Elfrink blikt terug op waanzinnige transferperiode bij PSV: ‘Het zijn niet Klaas en Rinus, maar ook niet de wereldtop’
Bij PSV gebeurde er van alles op de transfermarkt. Ingaande en uitgaande transfers. Van de verkoop van Cody Gakpo tot het aantrekken van Thorgan Hazard en de bijna verkoop van Johan Bakayoko aan PSG. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
-
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
PREMIUM
Beruchte Belgische crimineel gaf opdracht voor aanslag Stadspaviljoen; jongen die kalasjnikov leegschoot moet twee jaar de cel in
EINDHOVEN – De beruchte Belgische crimineel Ashraf Sekkaki (39) gaf vanuit zijn Marokkaanse cel de opdracht voor de aanslag op het Stadspaviljoen in Eindhoven in oktober 2017. De Antwerpse loopjongen Quincy S. (24) moet twee jaar de cel in voor de beschieting. Dat oordeelde de rechtbank in Antwerpen woensdag.
In samenwerking met indebuurt Eindhoven