Een eerdere demonstratie van Pegida Eindhoven.
Volledig scherm
Een eerdere demonstratie van Pegida Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Zondag geen manifestatie Pegida in Eindhoven

EINDHOVEN - De anti-Islamorganisatie Pegida ziet er vanaf om zondagmiddag opnieuw te demonstreren in Eindhoven, nu dat van burgemeester Jorritsma niet mag bij de Al Fourqaan-moskee. Het is zoveelste schermutseling tussen Pegida en de gemeente.

Voorman Edwin Wagensveld wist tot nu toe maar een klein groepje demonstranten op de been te brengen, als hij naar Eindhoven kwam. ,,Maar ik krijg uit het hele land steunbetuigingen. Dus we gaan door”, zegt hij. ,,Sommige mensen zeggen: je hebt je punt wel gemaakt. Nee, dat hebben we nog niet. We gaan door tot we weer bij de moskee mogen demonstreren, ook al is dat gevaarlijk voor onszelf. De overheid meet met twee maten.” 

Edwin Wagensveld tijdens een eerder bezoek aan Eindhoven.
Volledig scherm
Edwin Wagensveld tijdens een eerder bezoek aan Eindhoven. © Bert Jansen/ foto meuelenhof

Wagensveld wijst op de raadsinformatiebrief die Jorritsma vrijdag naar de raad stuurde. ,,Er staat nog steeds in dat de politie ‘niet gezien’ heeft dat twee jongens op een scooter op 22 juni stenen naar ons gooiden. En dat wij zeggen dat we filmbeelden hebben, maar dat we die niet inleveren. Terwijl ik die al lang naar de politie heb geappt.” Hij meent dat de politie de stenengooiers niet wíl pakken.

Sinds Jorritsma op 26 mei wél een Pegida-demonstratie toeliet bij de Al Fourqaan-moskee, die flink uit de hand liep, blijft Pegida nieuwe aanvragen doen voor demonstraties op die plek, maar liefst twaalf in totaal. Steeds verbood de burgemeester dit. Wel bood hij het Stadhuisplein aan - ook weer voor komende zondag - maar daar ziet de organisatie niets in.

Waarom bijt Wagensveld zich eigenlijk zo vast in Eindhoven, in Jorritsma? Tegenstanders van Zwarte Piet vermoeden dat hij dit doet om het Kick Out Zwarte Piet moeilijk te maken. Toen die organisatie afgelopen november in Eindhoven demonstreerde tegen Zwarte Piet, ontstond een stevige confrontatie met hooligans. ,,Wij zien een link tussen ons en de intocht”, zegt Wagensveld. ,,De burgemeester verbiedt ons bij de moskee te demonstreren omdat dit tot een gewelddadige tegenreactie leidt. ‘Nog een keer rellen, dat willen we niet’, redeneert hij. Dan zeggen wij: dan moet je ook een eventuele nieuwe demonstratie van Kick Out Zwarte Piet niet toestaan.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven