Volledig scherm
Arjen Lubach. © ANP

Zondag met Lubach vat Brabantse drugscriminaliteit samen in 3 zachte G's

Het satirische nieuwsprogramma Zondag met Lubach besteedde zondagavond op ludieke wijze aandacht aan de noodoproep van Brabantse burgemeesters over de drugscriminaliteit in de provincie. Lubach analyseerde de drugsproblemen en gaf tips om de zaak op te lossen.

De burgemeesters van Den Bosch, Breda, Tilburg, Eindhoven en Helmond deden de oproep afgelopen 16 september. Ze willen dat het nieuwe kabinet meer doet om de drugsgerelateerde criminaliteit te bestrijden.

Lubach concludeert dat de drugscriminaliteit in Brabant is samen te vatten in de 'drie zachte G's': groepsdruk, geweld en gemeenteraad. Hij benoemt onder meer dat de boeren worden benaderd om drugslabs en hennepkwekerijen in hun stallen toe te laten, burgemeesters worden bedreigd en dat criminelen proberen op de lijst te komen voor de gemeenteraad.

Tips heeft de presentator ook. "Haal drugsafval gescheiden op in GHB-bakken". Maar hij heeft ook serieus advies. "Politici kijk goed wie je op de lijst zet voor de gemeenteraadsverkiezingen. En Den Haag: luister alsjeblieft eens naar deze vijf burgemeesters."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven