Zondagochtend van Marathon Eindhoven is voor de jeugd

VIDEOEINDHOVEN - De zondagochtend van Marathon Eindhoven is voor de jeugd. Tot 8 jaar in de Mini Marathon 1 mijl en daarboven in de City Run 5km. En ze zijn massaal op komen dagen, met hun vaders, moeders, opa's, oma's, trainers, juffen en meesters. 

Als het ergens te zien is hoe breed de Marathon Eindhoven is, dan is het wel op de kortste afstanden. Daar doet iedereen mee, zetten velen hun eerste schreden op het hardlooppad. Zoals de gezinnen van de broers Matthijs en Johan Wessels. Matthijs’vrouw Ximena Wessels-Aragon (van Columbiaanse afkomst) heeft iedereen aangestoken met haar hardlopen. Zij doet zondag de halve marathon. De broers begeleiden de kinderen Santiago (9, op de City Run), Sebastián (6), Nathan-Minh (6) en Hannah-Linh (4). 

Johan (links) en Matthijs Wessels, hun vrouwen Ximena Aragon (links) en Hà Doàn en de kinderen (vlnr) Sebastián, Nathan-MInh, Santiago en Hannah-Linh doen mee aan allerlei afstanden van de Marathon Eindhoven.
Volledig scherm
Johan (links) en Matthijs Wessels, hun vrouwen Ximena Aragon (links) en Hà Doàn en de kinderen (vlnr) Sebastián, Nathan-MInh, Santiago en Hannah-Linh doen mee aan allerlei afstanden van de Marathon Eindhoven. © Michel Theeuwen
Lopertjes van de Mini Marathon Eindhoven bij de finish op de Vestdijk
Volledig scherm
Lopertjes van de Mini Marathon Eindhoven bij de finish op de Vestdijk © Michel Theeuwen

Dat doen ze met Johans vrouw Hà Doàn, van Vietnamese afkomst. Het internationale gezelschap heeft er duidelijk zin in. De jongens staan te trappelen. ,,Want we hebben goed geoefend, in het bos en in het park. Alleen moesten we op onze papa's wachten", stuiteren de twee over het asfalt. Hà Doàn twijfelt of ze de 1,6 kilometer aankan. En wie weet hoe de kleinste zich houdt. ,,Als ze zin heeft, kan ze het wel, maar het kan ook maar zomaar zijn dat ze er mee ophoudt", weet vader Mattijs. En daar gaan ze, met 3000 andere kinderen en hun begeleiders, in schoolverband, met het gezin of anderszins. 

Lees verder onder de foto's

Start van de Mini Marathon 1 mijl van de Marathon Eindhoven
Volledig scherm
Start van de Mini Marathon 1 mijl van de Marathon Eindhoven © Michel Theeuwen
Lopertjes van de Mini Marathon Eindhoven naderen de finish op de Vestdijk.
Volledig scherm
Lopertjes van de Mini Marathon Eindhoven naderen de finish op de Vestdijk. © Michel Theeuwen
Lopertjes van de Mini Marathon Eindhoven
Volledig scherm
Lopertjes van de Mini Marathon Eindhoven © Michel Theeuwen

Maar de eerste afstand op de zondag is de City Run 5km, start op de Geldropseweg. Hier zijn de deelnemers minimaal 8 jaar. Sportteams, scholen (basis en middelbaar), gezinnen, vriendenclubjes, alles loopt mee. Zoals de jongens onder 15 jaar van voetbalclub Unitas. ,,Wij willen bewijzen dat we een goede conditie hebben, dat willen we laten zien", roept een van hen voordat ze in de massa verdwijnen bij de start. Of de leerlingen van het Strabrecht College uit Geldrop, het Augustinianum, het Joris, en de vele basisscholen, zoals 't Palet uit Eindhoven. Aan de finish wordt iedereen opgewacht door ook weer ouders en opa's en oma's. En dus is het ook daar al vrij vroeg druk. 

Lees verder onder de foto's 

Leerlingen van het Sint-Joriscollege uit Eindhoven hebben de City Run 5km van Marathon Eindhoven gelopen.
Volledig scherm
Leerlingen van het Sint-Joriscollege uit Eindhoven hebben de City Run 5km van Marathon Eindhoven gelopen. © Michel Theeuwen
RPC JO-9 1 heeft de  City Run 5km van Marathon Eindhoven gelopen.
Volledig scherm
RPC JO-9 1 heeft de City Run 5km van Marathon Eindhoven gelopen. © Michel Theeuwen
Unitas JO-15 1 voor de start van  City Run 5km van Marathon Eindh.ven
Volledig scherm
Unitas JO-15 1 voor de start van City Run 5km van Marathon Eindh.ven © Michel Theeuwen
Leerlingen van het Strabrecht College uit Geldrop voor de  City Run 5km van Marathon Eindhoven
Volledig scherm
Leerlingen van het Strabrecht College uit Geldrop voor de City Run 5km van Marathon Eindhoven © Michel Theeuwen
Leerlingen en begeleiders van basisschool 't Palet uit Eindhoven voor de start  City Run 5km van Marathon Eindhoven
Volledig scherm
Leerlingen en begeleiders van basisschool 't Palet uit Eindhoven voor de start City Run 5km van Marathon Eindhoven © Michel Theeuwen
High fives voor de lopers van de hele Marathon Eindhoven op de Tongelresestraat.
Volledig scherm
High fives voor de lopers van de hele Marathon Eindhoven op de Tongelresestraat. © Michel Theeuwen

Terwijl de kinderen hun rondje lopen, gaan de toppers op de hele marathon al rond. Zij startten om 10.00 uur op de Mathildelaan in een lange sliert, want hier is met 3000 deelnemers weer een record gebroken.  En terwijl vooraan al de nodige uitvallers richting finish te noteren zijn, zijn de loperse op de Tongelresestraat bijna bij het bordje ‘Nog 25 kilometer’. Zij gaan er ruim vier uur over doen om de eindstreep te halen...  als de blessureduivel geen roet in het eten gooit. 

Lopers van de hele Marathon Eindhoven op de Tongelresestraat.
Volledig scherm
Lopers van de hele Marathon Eindhoven op de Tongelresestraat. © Michel Theeuwen

Ondertussen loopt de stad vol met de deelnemers aan de halve marathon, met start vanaf 13.30 uur op de Montgomerylaan. Daarbij ook veel bedrijfsteams, die ook weer voor een eigen lootje aan de marathonstam zorgen. 

Start van de City Run 5km van de Marathon Eindhoven.
Volledig scherm
Start van de City Run 5km van de Marathon Eindhoven. © Michel Theeuwen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven